Hemmagjord bets – bänkskivor i campervan

Hemmagjord bets istället för att köpa färdig. I vår campervan behövs såklart lite bänkyta. Vi köpte obehandlade bänkskivor av gran från Bauhaus. Jag ville nämligen prova det jag läst om på nätet som många andra provat. Hemmagjord bets!

Det här behöver du: Ättika, svart te, stålull. Kaffefilter, glasburk, pensel.
Gör så här: Häll upp cirka 3 dl ättika i en glasburk, och lägg i en kudde stålull. Låt dra i ett dygn eller två. Blanda sedan ca 5 st tepåsar med varmt vatten, ca 4 – 5 dl.

Du tar bara det som du säkert redan har hemma i ditt eget skafferi. Själv fick jag åka och handla ändå, allt förutom ättika. Ättika används ganska så mycket utav här hemma. Blandningen kan bestå av lite olika typer av det du behöver. Istället för ättika kan du använda äppelcidervinäger exempelvis. Stålull bör vara den utan tvål, jag köpte från Jula. Dessutom beror resultatet också på hur länge respektive blandning har fått stå och dra har jag lärt mig.

Hemmagjord bets – drivvedskänsla

Jag var ju ute efter en drivvedskänsla på våra bänkskivor. Den allra första betsen jag gjorde som jag använde på ett par provbitar, blev den absolut bästa nyansen. Jag har för mig att just den blandningen inte hade stått särskilt länge och dragit i stålullen, ej heller teblandningen.

När jag väl skulle betsa våra bänkskivor med blandningen så hade ju den hunnit stå mycket längre i glasburken. Säkert mer än två dygn. Nyansen blev då väldigt mörk. Som tur var hade jag betsat undersidan, eftersom jag var osäker på hur det skulle bli. Så jag gjorde en ny blandning som stod ca ett dygn. Då blev det fortfarande lite för mörkt mot vad jag själv var ute efter, se bilder nedan. Men jag hade inte så mycket mer tid att göra om. Istället slipade jag bänkskivorna så det mörka blev lite ljusare.

Efterbehandling för tålig yta

När jag var så nöjd jag kunde bli med själva betsen och slipningen, var det dags att få en mer tålig yta. Jag har läst mig till att man kan använda klarlack, men har inte provat det. Eftersom jag sökte en mer ljusgrå drivvedskänsla och inte var helt nöjd, så fick jag tänka om. Jag rotade igenom ”snickarboa” hemma och hittade en burk med vit hårdvaxolja! Den fick det blir och slutresultatet ser ni längst ner. Det blev väldigt fin nyans faktiskt!

Så här i slutändan måste jag ändå säga att det inte var helt lätt. Det krävs nog lite övning på fler spillbitar och att prova sig fram för bästa nyans som du är ute efter. I skrivande stund så har vi ju hunnit vara iväg på en resa i vår campervan. Vi märkte ganska så direkt att hårdvaxoljan inte höll måttet. Jag har ingen aning om varför. Hårdvaxolja ska ju vara väldigt tåligt vad jag hört. Kanske vi behöver ett lager till.

Här finns ett blogginlägg som förklarar lite mer om ni är nyfikna.

I en av våra Youtube-videos är det stort fokus på att betsa bänkskivor!

hemmagjord bets
Ett första lager med svart te, ättika och stålull
ättika, stålull, svart te
Hemmagjord bets som stått i lite över ett dygn
vit hårdvaxolja
Vit hårdvaxolja
montera bänkskivor
Bänkskivorna på plats!

Sommarminnen

Sommarminnen och en liten tillbakablick från när syrran och svåger var här och hälsade på. Det blev bad nere vid sjön bland annat. Efter det grill och skål med den godaste champagne jag druckit tror jag. Champagne Charles Ellner Grande Réserve 2015! Rekommenderas varmt!

sommarminnen
Sommarminnen

Dottern följde med oss alla till gokartbanan! Det var väldigt kul att köra ett race tillsammans. Vill ni se lite film från det kan ni kolla in min Youtube-video från det tillfället. Det blev en härlig helg, och ett skönt litet avbrott i vanbygget.

Det känns som att den här sommaren bara försvann. Det har ju varit så stort fokus på att bygga klart vår campervan, och det har inte blivit någon riktigt semester om man säger så. Jo lite, men inte sån där lång välbehövlig vila.

Bittergurka vissnade

Jo, vi kan ju ta och prata om vad som hände med min gurkplanta. Jag odlade ju bittergurka och har varit väldigt nyfiken på hur stora dem ska bli. Hur dem smakar och ser ut. Ville ju även torka och göra egna luffakuddar. Ni vet såna där svampliknande grejer som hårdtvålar kan ligga och torka på.

Den hann växa så långt som ni ser på bild kan man säga. Den blommade och man kunde se en yttepytteliten bittergurka forma sig med sitt taggiga skal. Jag blev överlycklig! Men vad hände sen då? Jo, det hände först ingenting, den blommade ut som den ska. Men sen växte aldrig gurkorna på sig något mer. De förblev så där små, cirka 2 cm långa kanske. Efter ytterligare ett par veckor, och ett försök med näring så gulnade gurkorna. Hur tråkigt!?

Väldigt tråkigt faktiskt. Jag hade ett litet hopp att den skulle ta sig när det inte var lika varmt ute längre. Den har ju stått inne på vår inglasade altan, och där kan det bli väldigt varmt och behöver vatten ofta. Men när vi kom hem från semestern i Italien såg den lika tråkig ut och det har inte hänt någonting alls.

Så det blev en flopp! Men jag ska prova nästa år igen. Då provar jag nog också en större kruka, även fast jag tycker denna var rätt så stor, men inte djup dock. Men jag vet inte va det berodde på egentligen.

Har ni lyckats odla bittergurka?

bittergurka
Bittergurka i blom

Fixa ny frisyr med hjälp av löshår

Byte av frisyr kan göra stora förändringar. Även mindre justeringar som nyansering av sin hårfärg, diskreta slingor, hårförlängning eller tjockare hår med hjälp av löshår. På internet kan man finna mycket inspiration till hur man gör med löshår och var man kan beställa hem olika typer av löshår.

Välj löshår efter behov

Innan man bestämmer vilken typ av löshår man önskar bör man tänka på hårets kvalité och vilken funktion man vill att löshåret ska fylla. Det kan ju handla om att endast fylla ut till tjockare hår, sätta i för tillfälliga frisyrer eller att få längre hår en längre period. 

Clip-on är hår som har sytts fast i en klämma. Denna typ kommer i ett set med olika bredd. De bredaste delarna har fler klämmor och fästs på bakhuvudet. De mindre är menade för sidan av håret. Fördelen med dessa är att de är smidigare att arbeta med ensam och man kan förändra sin frisyr genom att flytta på hårklämmorna. Till exempel om man vill variera med utsläppt eller en särskild uppsättning av håret.

Löshår för längre period

De som önskar förändra sin frisyr med mer permanenta lösningar har lite mer förarbete att tänka på och det är en klar fördel om man får hjälp av någon annan. Det lär bli ett jämnare resultat och krävas mindre tid för isättningen. Tape extensions är hårslingor som har fästen av en tunn tejpremsa. Det går relativt snabbt att sätta fast i sitt eget hår och när de har tagits ut kan man förnya slingorna med speciell tejp löshår. Det är en dubbelsidig tejp där den ena sidan ska fästas i löshåret och den andra i ens eget hår. 

En annan mer permanent lösning är hårslingor som sitter fast med vaxfästen. Värm upp dessa fästen med en speciell värmetång och sätt sedan fast i ditt egna hår nära hårbotten. Denna metod är mer komplicerad att utföra och bästa resultatet blir om man får hjälp av en kunnig person.

Många fler möjligheter

Att köra på en form av kombination kan också vara ett utmärkt alternativ. Om man till exempel främst vill ha en fylligare frisyr kan det fungera bra med en kombination av tape extensions och clip-ons. Båda dessa kan vara enkla att arbeta med själv. Och genom att lägga till clip-ons får man fler möjligheter med att variera sin frisyr. 

Ovan nämnda är de mest vanliga, men det finns flera andra alternativ. Titta på olika videos hur man kan använda de olika typerna av löshår. Då kommer du säkert snabbt fram till vilket som passar bäst för dig. 

Hej från bergen!

Kikar in för att snabba säga hej från bergen! Det var dock över en vecka sedan vi var på denna plats ni ser nedan. Det är San Bernadinopasset i Schweiz. En fantastiskt fin plats vi åkte igenom på vår väg neråt Europa. Sedan har det hänt en hel del. En hel del roliga och vackra upplevelser till efter det, men sedan vände det och det får jag berätta om när vi kommer hem för det är en lång historia.

Så under tiden får ni njuta av denna bild på vår fina campervan mitt ibland de schweiziska bergen.

san benadinopasset schweiz
En magisk plats att stanna och äta en ”hemlagad” lunch på

Stödstrumpor är för alla!

De som inte har använt stödstrumpor sedan innan tänker ofta att det är för väldigt gamla och känsliga människor – men ack så fel de har! Stödstrumpor är för alla! Det finns ingen anledning att skämmas för att man bär stödstrumpor. De är inte bara för gamla människor, utan kan faktiskt vara bra för alla. De hjälper till att stödja benen och gör det enklare att gå långa sträckor eller stå upprätt under långa perioder. Så sluta skämmas och köp dig ett par stödstrumpor idag!

Vad är stödstrumpor?

Stödstrumpor är ett plagg som bärs för att stödja och skydda benen. De är ofta tillverkade av elastiskt material och har en tajt passform. Stödstrumpor finns i olika längder, från korta strumpor som bara täcker foten till långa strumpor som går upp till knäet. De finns också i olika stilar, från enkla och diskreta till mer utsmyckade och färggranna. Stödstrumpor är oftast användbara för personer som har svårt att gå eller stå på grund av smärta eller obehag i benen. De kan också vara användbara för personer med cirkulationsproblem eller andra medicinska tillstånd.

När ska man använda stödstrumpor?

Stödstrumpor är ett bra alternativ för personer som lider av svullnad i benen, eller för personer som har ont i ryggen och vill ha lite extra stöd. De är också bra för personer som går mycket på jobbet, eller för personer som ofta står upp under långa perioder. Stödstrumpor kan också vara bra för gravida kvinnor, eftersom de hjälper till att stödja magen och ryggen. Ska du ut och flyga långt är det också perfekt att ha på sig ett par stödstrumpor, då de förebygger att fötter och ben blir svullna och därför också i sin tur blodproppar i benen.

Varför behövs stödstrumpor?

Stödstrumpor används framförallt i förebyggande syfte. De hjälper bena och fötterna på så vis att de förhindrar att de svullnar och skapar obehag. De kan också vara användbara för gravida kvinnor, eftersom de kan motverka vattenansamlingar i benen (svullnad). 

Som nämnt ovan är de inte bara till för gamla människor, utan är även väldigt bra för att förebygga åderbrock och andra liknande besvär. En aktiv människa kan med fördel använda dem på långa promenader, och en som har ett jobb där man står eller går mycket har också fördel av dem. De ger ett otroligt skönt stöd i vardagen och på resa.

Stödstrumpor är inte bara för de som har besvär med svullna ben eller cirkulationsproblem. De kan även vara sköna och snygga! Därför rekommenderas alla att prova stödstrumpor, oavsett om man har besvär eller inte.