Hemmagjord bets – bänkskivor i campervan

Hemmagjord bets istället för att köpa färdig. I vår campervan behövs såklart lite bänkyta. Vi köpte obehandlade bänkskivor av gran från Bauhaus. Jag ville nämligen prova det jag läst om på nätet som många andra provat. Hemmagjord bets!

Det här behöver du: Ättika, svart te, stålull. Kaffefilter, glasburk, pensel.
Gör så här: Häll upp cirka 3 dl ättika i en glasburk, och lägg i en kudde stålull. Låt dra i ett dygn eller två. Blanda sedan ca 5 st tepåsar med varmt vatten, ca 4 – 5 dl.

Du tar bara det som du säkert redan har hemma i ditt eget skafferi. Själv fick jag åka och handla ändå, allt förutom ättika. Ättika används ganska så mycket utav här hemma. Blandningen kan bestå av lite olika typer av det du behöver. Istället för ättika kan du använda äppelcidervinäger exempelvis. Stålull bör vara den utan tvål, jag köpte från Jula. Dessutom beror resultatet också på hur länge respektive blandning har fått stå och dra har jag lärt mig.

Hemmagjord bets – drivvedskänsla

Jag var ju ute efter en drivvedskänsla på våra bänkskivor. Den allra första betsen jag gjorde som jag använde på ett par provbitar, blev den absolut bästa nyansen. Jag har för mig att just den blandningen inte hade stått särskilt länge och dragit i stålullen, ej heller teblandningen.

När jag väl skulle betsa våra bänkskivor med blandningen så hade ju den hunnit stå mycket längre i glasburken. Säkert mer än två dygn. Nyansen blev då väldigt mörk. Som tur var hade jag betsat undersidan, eftersom jag var osäker på hur det skulle bli. Så jag gjorde en ny blandning som stod ca ett dygn. Då blev det fortfarande lite för mörkt mot vad jag själv var ute efter, se bilder nedan. Men jag hade inte så mycket mer tid att göra om. Istället slipade jag bänkskivorna så det mörka blev lite ljusare.

Efterbehandling för tålig yta

När jag var så nöjd jag kunde bli med själva betsen och slipningen, var det dags att få en mer tålig yta. Jag har läst mig till att man kan använda klarlack, men har inte provat det. Eftersom jag sökte en mer ljusgrå drivvedskänsla och inte var helt nöjd, så fick jag tänka om. Jag rotade igenom ”snickarboa” hemma och hittade en burk med vit hårdvaxolja! Den fick det blir och slutresultatet ser ni längst ner. Det blev väldigt fin nyans faktiskt!

Så här i slutändan måste jag ändå säga att det inte var helt lätt. Det krävs nog lite övning på fler spillbitar och att prova sig fram för bästa nyans som du är ute efter. I skrivande stund så har vi ju hunnit vara iväg på en resa i vår campervan. Vi märkte ganska så direkt att hårdvaxoljan inte höll måttet. Jag har ingen aning om varför. Hårdvaxolja ska ju vara väldigt tåligt vad jag hört. Kanske vi behöver ett lager till.

Här finns ett blogginlägg som förklarar lite mer om ni är nyfikna.

I en av våra Youtube-videos är det stort fokus på att betsa bänkskivor!

hemmagjord bets
Ett första lager med svart te, ättika och stålull
ättika, stålull, svart te
Hemmagjord bets som stått i lite över ett dygn
vit hårdvaxolja
Vit hårdvaxolja
montera bänkskivor
Bänkskivorna på plats!