Proteinrik mat

Proteinrik mat. Nu får det vara nog, dags att ta tag i träningen igen. Varför ska muskler vara sådan färskvara? I fredags drog jag iväg till gymmet vi får använda inom landstinget. Hur perfekt!? Jag flexar ut för lunch och går iväg och kör lite rodd som uppvärmning, och sedan lyfter jag vikter. Mestadels för min ryggs skull men jag har inget emot att få lite mer kött på kroppen i övrigt. Har alltid varit lite åt det smala hållet. Vill gärna ha lite mer muskler och underhudsfett.

Och för att få det måste jag ju träna och tänka på proteinintaget. Äter ofta för lite, det vet jag. Blir mätt ganska fort, och ibland kanske jag slarvar och tänker inte på vad jag stoppat i mig under dagen. Och när jag väl tänker efter så märker jag ju,..alldeles för lite protein. Hittade en bra sida med mycket information och tips om protein. När jag läser där så märker jag återigen, alldeles för lite protein. Du bör äta en bra mängd protein vid varje måltid om du tränar och vill bygga muskler.

Proteinrik mat – det totala intaget över dagen

Proteinrik mat behöver inte vara animalisk, och det är det totala intaget över dagen som räknas. Animalisk mat har bra proteinkvalitet. Växtrikets viktiga proteinkällor är baljväxter och spannmål.

Bra att tänka på som komplement om du saknar protein i en måltid, är mjölk. Jag är dålig på att dricka mjölk, har lite svårt för det, varför vet jag inte. Har endast en skvätt i kaffet och när jag äter gröt. Men läste att det behövs 5 dl mjölk för att balansera upp en proteinfattig måltid. Det blir en utmaning för mig, eller så får jag lägga till annan form av protein istället.

Så om jag ska ta tag i träningen, behöver jag även tänka mer på proteinrik mat. Ordet protein kommer från grekiskans ”protos”, ”det viktigaste”. Viktigt att tänka på om du vill förbättra din kropp. Proteinet är kroppens byggstenar, och alltså livsviktigt för oss människor. Än viktigare för oss som tränar.

Det är även viktigt att tänka på sin fettsyreprofil, så att kroppen tar upp näringsämnena på bästa sätt. Till sist inte att förglömma, dricka vatten och få bra med sömn. (Note to self)

 

proteinrik mat för träning

2 thoughts on “Proteinrik mat

  1. Ja träning är verkligen en färskvara ;) Längtar till jag kan börja efter förkylningen släppt :)
    Brukar äta en del protein, mycket ägg och kyckling för mig ;)

    Kul att läsa ;)

Comments are closed.