Omega-3 och Omega-6 – Fettsyrebalansen

Omega-3. Får du i dig tillräckligt med Omega 3? Vet du varför Omega-6 inte bör vara högre än Omega-3, och varför balansen mellan dessa är så oerhört viktig? Idag äter vi mer Omega-6 än vad vi gjorde förr, och mindre Omega-3. Tre hälsovinster som det finns mycket forskning om är att skydda mot hjärtsjukdom, lindra inflammatoriska sjukdomar, hjärnan som till stor del består av Omega 3.

Omega-3

Bromsa åldrandet – balans i Omega-3/6

Är du medveten om vad bristen på Omega-3 gör med din kropp och även ditt liv? Kroppen bör ha en fettsyrebalans för att kunna ta upp näringsämnen som du äter eller dricker på bästa sätt. I Europa har vi ett överskott av Omega-6, medan mängden Omega-3 minskar allt mer i vår kost! Typisk mat som innehåller Omega-6 är all typ av prefabricerad mat, friterad mat, snabbmat i alla möjliga former.

Den feta fisken som innehåller Omega-3 är i för liten dos för att erhålla balansen, och du skulle behöva äta 2 kg fet vildfångad kallvattenfisk varje vecka. Det är inte alla som får i sig de mängder av fet fisk varje dag så det väger upp intaget av Omega-6. Särskilt inte om man äter odlad fisk. Odlad fisk är uppfödd på torrfoder i form av pellets, alltså mer Omega-6.

Det har länge funnits olika kosttillskott i mängder att välja på, men nu finns det en produkt som även innehåller högkvalitativ olivolja med polyfenoler, D-vitamin, EPA samt DHA!

Hur hjälper det här dig då? Här kommer några av de viktiga saker den hjälper dig med:

  1. Olivoljans polyfenoler skyddar blodfetter mot oxidativ stress.
  2. DHA & EPA bidrar till normalt blodtryck, och hjärtats normala funktion.
  3. DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion, och synförmåga.
  4. D-vitamin bidrar till att bibehålla normalt immunförsvar, normal muskelfunktion & normal benstomme.

Det finns många fler viktiga hälsovinster med Omega-3, men jag spaltar inte upp alla här. Alla hälsopåståenden är godkända av EFSA. Önskas mer information går det bra att gå in via länken ovan, kika på en kort video. Det gjorde jag vilket jag är glad för idag! Vad har du att förlora? Har ni några funderingar, maila mig på lisa.m@hotmail.com.

Ta hand om er!