Snart kan vi börja odla igen! Men ni kanske redan har börjat? Inte jag. Men jag vet att jag vill prova odla bittergurka igen. Bittergurka, en medicinalväxt som ofta används inom hälsokost. Innehåller mycket antioxidanter, vitamin C, vitamin B6, magnesium och järn och kalcium. Det sägs att den kan döda cancerceller. Som ni hör på namnet så är det väldigt bitter i smaken, men det kan försvinna lite vid tillagning. Eller om man vill äta den som den är kan man låta den ligga en stund i kallt saltat vatten för att få bort lite bitterhet.
Minns ni hur besviken jag var över mina gurkplantor förra året? Om inte, kolla här. Just denna variant bittergurka ser väldigt rolig ut och är spännande. Så jag var väldigt taggad inför att få skörda stora fina gurkor. Men till min fasa så blev de väldigt små och till slut så gulnade dem och ramlade av. Ändå hade jag gett näring. Men så en dag när jag helt gett upp och klippte ner hela plantan inför vintern, vad hittar jag då? Jo, en enda gurka som var större än de andra små. Inte så stor som de ska bli, men större på kanske 5 cm cirka. Så jag var ju tvungen att ta fram kameran såklart. De ser så söta ut, som små drakar med taggarna. Egentligen ska de bli över en decimeter långa, eller till och med längre, så långt ifrån färdig.
Bittergurka – gör om och gör rätt
Det är svårt att veta vad som gick fel. Men jag har mina misstankar att jag hade för liten kruka och att dem inte fick det utrymme som behövdes. Då torkar jorden lätt ur också så jag hann inte vattna i tid heller.
Så inför detta års odlingar behöver jag tänka ut var jag ska plantera gurkplantorna någonstans. Har läst att det ska vara en skyddad plats utomhus, eller gärna växthus. Bittergurka är en växt från Västindien och kräver mycket värme och yta, då den tydligen kan bli 5 meter! Jo, jag märkte ju att det är en klätterväxt!