Betsa taket i vår campervan

Betsa taket. Det hade jag bestämt mig för att göra i vår campervan. Istället för panel som blivit väldigt dyrt i bygghandeln så valde vi vanliga tunna plywoodskivor istället. Billigare och lättare. Bilden jag hade var drivvedsgrått och vi köpte en burk oljebaserad bets i nyansen ”silk grey”. På burkens bild tyckte jag att det var den nyansen jag var ute efter. Men slutresultatet blev något annat. En väldigt kall grå/blå nyans. Jag blev jättebesviken, men maken tycker om den. Hur som helst så är det denna det får bli, för taket är på plats med inkopplade spots.

Men först började vi med att isolera hela plåttaket i bilen med Biltema liggunderlag i XPE-material för god isolering helt enkelt. Vi använde spraylim, också den från Biltema. Sedan skruvade vi fast plywoodskivorna.

isolera tak i campervan
Skarvar och elkablar överallt
isolera med liggunderlag XPE
Isolerar taket med XPE-liggunderlag

Betsa taket – inte det lättaste

Att betsa är inte helt lätt, eller att måla något överhuvudtaget. Det är en konst! Terapeutiskt, men svårt. Det står på burken att man ska använda en tygtrasa. Använde jag det? Nepp,..och varför inte det då. Jag har inget svar på det. Klantig som vanligt. Vi köpte roller och jag strök ut en hel burk på en skiva. Så jäkla dumt. Inte konstigt att nyansen blev väldigt intensiv när jag typ har dränkt ner hela plywoodskivan! Att jag inte lär mig. Men jag var nog lat och ville att det skulle gå fort.

Så jag köpte en till burk och rollade på hela den burken också på resterande plywoodskivor som redan var fastmonterade i taket. Som sagt. Nu får det vara så, och vi får se under byggets gång hur mycket det stör mig, och om jag löser det på något vis med tips från experter inom området. Det är knappt jag vill visa bilderna för er. Dessutom är det så mycket fula skarvar. Men jag har en plan för dessa, och det är att eventuellt använda juterep. I alla fall i mellan tak och vägg. De skarvar som är mitt i taket kanske får bli någon typ av list eller något så kanske det blir lite lantlig känsla också. Även runt nischerna behöver vi några snygga lister. Det gäller att vara lite påhittig när man bygger campervan! På sista bilden i detta inlägg har ni en liten sneekpeak på bänkstommarna som är på plats!

För mer inspiration kring vårt vanbygge så kan ni klicka er in här: majamyra på Youtube

betsa taket med oljebaserad träbets
Oljebaserad träbets ”silk grey” och juterep
bygger campervan