Vanbygge – Citroën Jumper

Vanbygge. Det här är vårt andra projekt och vi är supertaggade. Vi har sålt vår Opel Vivaro L1H1, och den ska numera åka längre ner i Europa i sommar med den nya ägaren. Vi har under dem cirka fem åren vi haft Opeln känt att det var dags för en större. En med ståhöjd! Vi letade länge och forskade vilken typ av skåpbil som skulle passa oss bäst. Vi kollade in Peugot Boxer, Renault Master, Ford Transit bl.a. Men det lutade åt en Opel Movano, men plötsligt dök en Citroen Jumper upp för ett bra pris! Dock lite äldre än vad vi tänkt, men nyare än den vi Opeln vi hade innan. Våra krav var dieselvärmare och farthållare.

Så i februari 2022 valde vi Citroen Jumper årsmodell 2009 som gått 26.000 mil. Mycket för att den såldes för ett bra pris och hade det vi sökte,..trodde vi. Vi märkte snart att den hade ju inte farthållare som vi så gärna ville ha, eftersom vi inte hade det förut. Men efter att ha testkört den och funderat lite och snackat ihop oss med säljaren så bestämde vi oss för att behålla den ändå. Vi märkte också att den är mycket enklare att hålla jämn hastighet än vår gamla skåpbil.

vanbygge citroen jumper
Citroen Jumper årsmodell 2009

Vanbygge – rivning och rostbehandling

Det första vi behövde göra var att riva allt! Väggar, golv, tak och skiljeväggen mellan förarhytten och skåpet. Låt mig säga att det var en hel del jobb, men väldigt kul att se förändringen efteråt. Det var otroligt smutsigt under originalgolvet och mycket rost! Så vi fick slipa med alla möjliga verktyg för att komma åt överallt. Efter det torkade vi rent med T-röd, penslade på rostätare, torkade rent igen och därefter målade vi på hammarlack för att stoppa eventuell rostbildning. Alltså wow! Vilken skillnad. Nu har vi räddat denna Jumper från att totalt rosta sönder. Se skillnaden nedan.

Vi fick dock behandla rosten två gånger på vissa ställen. Detta på grund av att vi klantigt nog låtit material vi köpt ligga på golvet när vi åkte en vecka utomlands. Så under hade det bildats kondens som vackert legat och gosat till sig och låtit rosten lätt växa fram igen. Eller så gjorde vi också ett dåligt jobb från början. Vem vet. Men nu ser det fortfarande bra ut en vecka efter sista målningen.

Nästa steg blir isolering bland annat vilket vi alltså redan köpt. XPS Cellplast 50 mm, fogskum och liggunderlag från Biltema som vi ska ha som isolering på golv, tak och ev. hjulhusen.

vanbygge
Före
vanbygge rostbehandling
Efter