Bilder på väggen eller tapeten som konst

Vem har inte minnen från barndomen av hus med klassiska tapeter med mönster. En del minns dessa från sommarstugan, andra från far- eller morföräldrar. Idag är det fortfarande på mode med tapeter med mönster men vi inreder ju inte alls som då.

Ska det vara en fotovägg kan man ju inte ha en blommig tapet som sticker fram mellan ramarna eller så kan man det… Det är ju en smaksak. Fast det verkar ändå som att många idag håller sig till de kala väggarna för att sedan inreda med konst i ramar. Men det går att tapetsera så att väggarna är själva konsten. Det finns tapeter som har en unik design. Ta en titt på https://www.photowall.se/tapeter där det finns klassiska svenska motiv såväl som abstrakta mönster och färger. Om tapeten ska fungera som konst är det här spännande alternativ. Det finns ju allt från geografiska platser till naturfenomen att välja från.

Tapeter som konst

Något som är spännande är fototapeter. Det här är ett inte helt nytt sätt att till exempel skapa en fondvägg på. Eller så tapetserar du upp ett enormt foto på en mindre vägg alldeles bakom sängen eller soffan. Men hur ska man välja motiv? En av de fina bilderna från stranden i Kroatien kanske. Att ständigt påminnas om hur det kändes att gå på Zlatni Rat är ju inte så dumt. Det kan ge en massa energi och nästan verka lite förtrollande.

Eller en skogsdunge någonstans djupt inne i skogen. Det är ju ett bra val som tapet bakom sängen. Det där med att somna och vakna till grönt ska ju inte vara så dumt. Den gröna färgen kan ju ha lugnande effekt om vi tänker på färg ur ett psykologiskt perspektiv.

Vi har en fototapet i ett av våra rum, en skog, som dottern valde till sitt rum när hon fortfarande bodde hemma. Idag är rummet vårt lilla gym, så det känns som att stå i skogen och träna. Till vårt kök har vi beställt en tapet som ser ut som korrugerad plåt. Den påminner lite om fototapeten nedan, fast vågig/korrugerad. Det var länge sedan vi fick hem den från nätet, men tänkte väl ta tag i renoveringen tidigt i vår.

tapeter som konst

Väggar som skapar en särskild stämning

Nu kan vi förstås tänka oss att det ändå är lite enklare att låta väggens tapet vara fri från mönster och färger så att vi själva kan inreda med bilder och foton. Om tapeten föreställer en skog kanske det ser lite konstigt ut med ert bröllopsporträtt på ett träd.

Eller så blir det tvärtom så att det faktiskt ser riktigt intressant ut då det ni ändå hänger upp på väggen med unik tapet integreras i mönstret. Det här tål att tänka på men framför allt att undersöka för att ta reda på vad som kommer att fungera bäst.

Det hela beror ju lite på rum och den typ av aktiviteter det rymmer. Till exempel:

Sovrummet

I sovrummet är det viktigt med lugna färger men här finns det också plats för personlighet. Det är ju inte vem som helst som kommer in i detta rum. En bra lösning kan vara en vägg med tapet som föreställer ett naturmotiv. Där behöver man inga foton eller annat.

Andra väggar i rummet kan helt enkelt målas med en färg som känns rätt. Den bör ju matchas med tapeten så att det inte ser konstigt ut. Kanske vitt med lite grå ton eller någon mjuk grönaktig färg. Där väggarna inte har någon tapet med motiv ser det bra ut med bilder och annat som du vill hänga upp.

Vardagsrummet

I vardagsrummet kan det bli väldigt fint med en stämningsfull tapet. Men i våra vardagsrum vill vi ofta ha tavlor och bilder. Då är frågan hur effektfull tapetens mönster kan vara. En fondvägg med en abstrakt tapet eller en långvägg med ett skogsmotiv kan fungera väldigt bra. Resten av väggarna får en neutral färg som tål att hänga bilder på.

I vardagsrum kan det också finnas många fönster och då är det inte så dumt att beakta vad man ser genom dessa. Hur kommer det som man ser genom fönstret att stämma ihop med motivet på tapeten som finns alldeles invid det?

Köket

I köket kan en fin fototapet få mellanmål och måltider att upplevas som något helt annat än vardag. Det blir mindre tråkigt och det är ju kanon när tapeterna i köket är lätta att hålla rena. Det kan bli mycket bättre än att ha en målad vägg som snabbt mister färgen och måste målas om då det har stänkts ketchup och annat på den. Kanske ryms det också lite humor i detta rum. En enorm bild av Tusse eller en bild av Sotis på väggen där matskålarna står. Det vore något…