Brela och Punta Rata

Brela beach, eller Punta Rata heter den fantastiska stranden som vi passade på att besöka under vår Kroatien-resa! Punta Rata är en av de tio vackraste stränderna i världen med storslagen natur nära intill, stenig och med kristallklart vatten. Ja, hela 6 km strand! Vi lämnade Makarska rivierans huvudort, för att åka endast 15 km mot den lilla staden Brela!

Brela
Brela med charmiga hus och pinjeskog
Kamen - Rock of Brela
Rock of Brela med fantastisk snorklingsplats
Brela beach
Kristallklart vatten!
Brela beach
Stenig strand och utsikt mot Brac Island

Brela strand med tät pinjeskog

Som ni ser på bilderna så ligger pinjeskogen tät bakom den steniga stranden Punta Rata. Vilket ger ett bra solskydd solvarma dagar. Även symbolen, den stora stenen/lilla klippön, har pinjeträd på sig. De senaste årtiondena har den lilla orten blivit en av de mest välbesökta på hela Makarska rivieran, tack vare den den närmast sagolika inramningen mellan havet och det den dramatiska bergskedjan Biokovo.

V hade inte så mycket tid att njuta av stranden den här dagen, vilket var lite synd. Samt att vi inte hade några kontanter kvar så vi kunde köpa oss lite lunch. Dessutom kostade det 20 kuna i timmen (om jag minns rätt) att åka ner från vägen till parkeringen och komma åt stranden. Men det blev nästan två härliga timmar med sol och bad. Det fläktade skönt och handduken fick kilas fast under klapperstenarna. Det var även enkelt att hålla avstånd i dessa coronatider, då det var lagom med folk på stranden. När vi lämnade parkeringen och åkte upp för den branta backen mot huvudvägen, så behövde vi inte betala vakten av någon anledning. Förstod inte riktigt varför det blev så.

Efter skönt häng på stranden försökte vi hitta en restaurang i Brelas småbåtshamn som eventuellt tog emot betalning med kort. Men det gjorde absolut ingen där, endast kontakt betalning. Väldigt synd för det var så otroligt mysigt där! Så det fick bli en lunch längs med vägen tillbaka till Split, och efter bara en kvart hittade vi en restaurang som bjöd på härlig utsikt och god mat! Restaurang Šampion Gostionica i Brela. Mätta och belåtna for vi vidare i hyrbilen mot Split och vår sista natt i Kroatien.

Punta Rata
Klapperstensstranden Punta Rata