Bastei Sächsische Schweiz

Bastei, bron i sydöstra Tysklands nationalpark som kallas saxiska Schweiz , i närheten av tjeckiska gränsen. Har du vägarna förbi dessa magnifika stenformationer är det väl värt ett besök. Filmen Narnia är delvis inspelad här.

Saxiska Schweiz
Basteis klippor reser sig högt över Elbe-floden

I delstaten Sachsen i östra Tyskland, inte långt från Dresden finner ni nationalparken Sächsische Schweiz. Där finns Bastei-bron. En bro omringad av klippformationer av granit och sandsten 194 meter över Elbes yta. Sächsische Schweiz Tyskland och Böhmiska Schweiz i Tjeckien utgör bergskedjan Elbsandsteingebirge. Sandsten är poröst och känsligt för stora temperaturväxlingar, och det händer att det lossnar stenar i närheten av Bastei på vintern.

Nationalparken ligger några mil söder om Dresden, och är genomskuret av floden Elbe. Här finns 400 km markerade vandringsleder, 50 km cykelleder och stort antal berghällar för bergsklättring. För att skona sandstenen är bergsklättring reglerad i en speciell stadga.

Bastei nationalpark och dess vackra bokskog

Det var en riktigt rolig upplevelse att utforska Bastei-bron och dess omgivning med unika bisarra klippformationer. Dagen började med en kort busstur från parkeringsplatsen och efter en kort promenad är vi framme vid bron! Alltså den bron, magi! Tyvärr var det såklart väldigt mycket folk och vi visste inte vad vi hade framför oss. Vi klickade av några foton och knallade vidare nerför. En vandringsled börjar och blir snart än mer brant och vi kliver in i en vacker bokskog.

Vi gick så långt ner man kunde komma och klev in i en liten pittoresk by. Där låg en restaurang precis vid en bäck. Jag åt en jättegod rökt laxforell som serverades på en torr brödbit. Vi drack mycket vatten och gick sedan tillbaka upp igen. Det kändes i vaderna dagen efter. Väl uppe igen tog vi lite fler foton, och försökte ta lite bättre bilder utan en massa turister vilket inte var så lätt. Till sist gick vi upp till olika utkikspunkter. Wow, vilka vyer över Elbe och klipporna! För att inte tala om denna helhetsbild ni ser nedan, över hela bron och dess vackra landskap i bakgrunden. Hit åker vi gärna igen och utforskar fler av de olika vandringslederna.

Har ni varit här!? Berätta!

bastei
Bastei-bron
bastei-bron saxiska schweiz
Precis ovanför bron, stenformationer i granit och sandsten
sächische schweiz
Bron med lite turister bortikring
basteibridge
Här står det något,…
nationalpark
Vandringsled i nationalparken
vandringsled bastei
En trappa mellan unika klippformationer
bokskog
En riktigt magisk bokskog
vandra i saxiska schweiz
Vandra i bokskogen
cafe
Här lunchade vi rökt laxforell
explore
explore basteibridge