Elefantöra

Elefantöra, eller parasollpilea – pilea peperomioides som är det riktiga namnet. Den är ju så oerhört söt denna växt som härstammar från Kina. Lättskött också. Den trivs i ljust till halvskugga, och helst inte i direkt solljus. Ju mindre direkt solljus desto större blad. Vattnas 1 – 2 ggr i veckan och vill gärna torka ut lite lätt emellan. Den trivs även ute om somrarna.

Elefantöra – lätt att ta sticklingar på

Den elefantöra ni ser på bild är en stickling jag fick av kollegan, så själva modersplantan till den finns kvar på jobbet. Det tog ganska lång tid innan min planta växte till sig och blev lagom stor. Och nu har den växt till sig och levererat massvis med elefantbebisar. Satte många av dessa i vas så de fick rota sig.

De fick snabbt rötter och därefter har jag planterat två av dessa och tagit med till jobbet. Desto fler har jag planterat här hemma och de verkar trivas enormt bra. Om man planterar om så här på hösten så är det viktigt att de får mycket ljus i början, annars kan de bli lite putt och inte rota sig ordentligt.

Stamma upp din växt

Jag läste att man kan stamma upp elefantöra. Även pelargoner går tydligen att stamma upp. Detta sker egentligen naturligt ju äldre plantan blir, men du kan öka förutsättningarna. Precis som när du plockar bort vissna blad successivt, så gör du också när du ska stamma din elefantöra. Ta bort bladen underifrån till den höjd du vill ha och klipp sedan av toppen. Därefter börjar den skjuta ut sidoskott. Glöm inte att snurra plantan då och då eftersom den gärna drar sig mot ljuset. Med tiden kanske den behöver lite stöttning.

Jag ska nog prova på detta, kanske på min moderplanta. Har inte bestämt mig riktigt. Har ni denna växt hemma?

elefantöra
Elefantöra – parasollpilea
parasollpilea
Modersplantan som levererar elefantbebisar
elefantbebisar
Elefantbebisar och modersplantan