Flädersaft i min trädgård

Flädersaft gjorde jag för andra gången. Denna gång på fläder jag hittat i min trädgård. I slutet av syrenhäcken växer den, ganska så stor. Ingen aning, men såg ju sedan att det står ett annat fläderträd/buske lite längre bort i någon annans trädgård så de sprider sig som allt annat. Men det gör ju inget, för det är ju så gott!

Flädersaft – hemmagjord från vår trädgård

Att göra flädersaft är superenkelt. Du behöver fläder, citron, citronsyra (om man vill) och sötning av något slag. Sen kan du ju spetsa till den med annan smak också, rabarber eller vad som. Se bara till så det inte är falsk fläder. Fläderblomklasarna är breda och ska kunna stå upp och ner. Men läs mer på nätet om ni är osäkra.

När jag skulle plocka blomklasarna så hade alla inte slagit ut än så det blev inte så mycket saft denna gång. Hade nog knappt 10 blomklasar, 1 citron, citronsyra och 1 dl socker, 1,5 L vatten. Borde ha tagit mer socker för den blev väldigt sur och koncentrerad. Men går ju bra att blanda ut med vatten för önskad styrka. Under studentmottagningen hade jag tänkt göra en fläderdrink med cava, men jag kom aldrig så långt. Vilket är fånigt för det är ju snorenkelt. Recept Hugo från Elle mat & vin;

HUGO

1 tsk koncentrerad flädersaft
0,5-1 tsk citronsaft
1-2 kvistar färsk mynta
prosecco
is

För några år sedan gjorde jag saft på purpurfläder, den fläderbusken har vi på framsidan av huset. Den blev otroligt god!

 

fläder

Fläder med insekt

Oups, hamnade visst på bild.

Fläderblom

Sommarblommor och fläderblom

flädersaft

Hemmagjord flädersaft