Obalans i kroppen

Obalans i kroppen. Är det fler än jag som är intresserad av hälsa och hur vi påverkas av det vi stoppar i oss. Som hellre tänker förebyggande, och vill investera i sin hälsa istället för materiella saker.

Vad händer i kroppen med dagens kost. Idag har vi ett stort intresse för hälsa och äta näringsrik kost men vi är ändå sjukare än någonsin. Vad beror detta på? Hur tar du hand om din hälsa inför framtiden? Tror du att du har obalans i kroppen?

Tänk så här. Varför borstar vi tänderna? Jo, för att slippa få hål och karies. Varför servar vi bilen? Jo, för att den ska hålla i många många år inte sant? På samma sätt behöver vi faktiskt serva våra egna kroppar!

Den viktigaste grunden till en bra hälsa är att kroppen ska fungera optimalt, och stå emot livets motgångar. Idag har vi människor en hög obalans på två essentiella fettsyror omega-6, omega-3.

Dagens kost ser inte ut på samma sätt som för 60 år sedan då maten innehöll det vi behövde. Idag är det massproduktion som gäller. Förr lagade man maten från grunden, djuren beta gräs, fiskarna simmade fritt i friska hav.

Obalans i kroppen – kolla din fettsyreprofil

I Europa har vi ett överskott av omega-6, medan omega-3 minskar allt mer i vår kost!
Typisk mat som innehåller omega-6 är all typ av hel och halvfabrikat, friterad mat och snabbmat i alla möjliga former. Äter vi en obalanserad kost, så kommer våra kroppar såklart att hamn i obalans. ”Du blir vad du äter”.

Är du medveten om vad bristen av omega 3 kan göra med din kropp?
Ta reda på hur rustad du är och hur det ser ut på insidan genom att ta ett blodtest som mäter kostbalansen. Jag och min familj har tagit testet (stick i fingret) och det såg inte bra ut. Jag trodde nog att jag skulle ha en bättre balans då jag under flera års tid tänker mycket på vad jag äter. Dragit ner på socker, lagar mat från grunden, mycket fisk, nötter och frön etcetera.

Vill du också få svart på vitt vad du har för fettsyrebalans? Kontakta mig så berättar jag mer!
Kom tillbaka till kroppens naturliga balans på ett halvår med en balansolja. Balansolja som innehåller vildfångad fet fisk utan tungmetaller, och olivolja rik på polyfenoler samt D-vitamin.

Vad säger man om tillskott av fiskolja?

Alla vet vi att fisk är nyttigt. Äter man inte fisk 3-4 ggr/vecka så rekommenderas tillskott av omega 3. Det här är hjärtats och hjärnans bästa vän, men även ögon och huden. Det finns forskning kring detta. Kika på pubmed! Läs också inlägget om omega-3 fiskolja hos Styrkelabbet. Där finns mycket bra information samlad, och många länkar till studier.

Bra att veta: Ny nederländsk studie
Hela 60 procent av hjärnans torrvikt består av fett – och det är inte rapsolja eller margarin. Det är mest mättat fett och cirka en femtedel är essentiella (livsviktiga) omega 3-fettsyror som måste tillföras via kosten. Detta påvisades redan på 1970-talet då en dansk forskargrupp observerade att eskimåer, vars traditionella kost består av en hög andel fet fisk, har mycket låg förekomst av hjärt-kärlsjukdomar och astma.

Vid två års ålder utgörs mer än en femtedel av hjärnan av essentiella fettsyror, därför behöver barn få fiskolja för att ge korrekt utveckling av nervsystemet. Exempelvis innehåller hjärnan och ögat de högsta halterna av essentiella fettsyror, omega 3- och omega 6-fettsyror.

obalans i kroppen