Campervan – Idyllen och verkligheten

Campervan, hur länge har vi inte drömt om detta? Det här är som ni vet vår andra campervan vi bygger. Och det här projektet blev mycket större än vad vi hade tänkt oss. Jag menar dock inte det att vi helt och hållet blåste ut allting i skåpet och byggde nytt från scratch med allt som hör till. Utan mer det här att, ”det blir aldrig som man tänkt sig”. Den känslan. Eller den verkligheten bör jag säga.

Campervan – Verkligheten

Ni som vet, ni vet. Vi har haft problem med vår campervan sedan första dagen vi såg den. Men samtidigt så kärade vi ner oss i den. Den kändes bara rätt på något vis. Detta trots att vi forskat dåligt och lät företaget leverera den till oss osett. När vi först såg den hade den en lång spricka i vindrutan, vilken man sagt skulle vara hel. Redan där borde vi dragit öronen åt oss även fast det är lätt fixat att byta ut en vindruta. Denna äldre modell, Citroên Jumper 2009, har inte farthållare som de sa att den hade. Vi borde vetat bättre. Vi bestämmer oss ändå för att köpa den. Redan efter första turen hörde vi ett klonkande ljud, vilket gjorde att vi bad en verkstad söka igen hela bilen. Dem hittade ingenting konstigt. Så vi tänkte att det var bakdörrarna som kärvar och klonkar.

Efter en månad, när garantin gått ut på en sådan här gammal bil. Då,…då slutar värmen att fungera i kupén. In på verkstaden igen. Jag gör en väldigt lång historia mycket kort. Efter sex veckor har de renoverat motorn eftersom den andra cylindern var repig. De har även bytt ut kamkedjan. Det blev en dyr affär, men skönt att det blev fixat innan vi skulle ge oss ut i Europa. Med renovering av både bodel med inredning, och motorn, fick det bli en väldigt sen semester. Vecka 35 drog vi!

Campervan – Idyllen

Idyllen. Den här bilden är från San Bernadinopasset i Schweiz. En magisk plats bland bergen där vi tog en paus efter slingriga serpentinvägar. Det är det här vi vill. Upptäcka vackra platser och samtidigt ha med sig sitt rullande hem. Vi kunde lätt laga en god lunch på vår gasolspis och sätta oss ner och äta med denna fantastiska utsikt!

Varje unik plats vi varit på med vår campervan kommer att få ett eget inlägg. Håll tillgodo. Vår första semestervecka hann vi uppleva både Tyskland, Schweiz och Italien. Italien var vårt primära mål och det var där vi ville upptäcka mest under den här resan. Jag åkte på en förkylning förstås så vi tog in på camping både i Tyskland och i Italien för att kunna vila. När vi lämnade campingen i Italien åkte vi mot en grotta i norra Gardasjön, Riva Del Garda. Därefter åkte vi vidare neråt igen mot Liguriska havet. Det är ju ett gäng timmar att köra så vi bestämde oss för att åka till en ställplats i närheten av en vingård strax utanför Asti. Vi hade cirka en halvtimme kvar när det plötsligt började ryka in i bilens kupé! Panik!

Som tur var hände det vid en avfart så vi kör av motorvägen direkt, och hamnar i ett industriområde med massor av bilfirmor. Skärrade stannar vi och rotar fram brandsläckare ifall det skulle börja brinna. Men när vi stängde av bilen slutade det ryka. Den natten var inte rolig. Oroliga och nervösa för hur det ska gå.

campervan
Campervan. Idyllen.

På verkstad i Cornaredo

Vi vaknar upp i närheten av Alessandria. Vi går runt till olika bilfirmor och verkstäder i hopp om att någon ska ha tid att hjälpa oss. Till slut när vi nästan gett upp, är det en verkstad som kommer och tittar på bilen. De tycker vi ska rulla in i verkstaden så de får kika vad de kan göra. Ni kan ju förstå lättnaden! Efter cirka en timme har de lyckats byta ut något (nån typ av ring) som gör att det slutat ryka. De ville ha 10 Euro för jobbet, men vi gav dem 20 Euro.

Nu fick vi tänka om och helt enkelt vända hemåt, i lugn takt och många pauser som de sa. Jag var så ledsen över att behöva avbryta resan. Vi kom cirka 19 mil och sen började det ryka in igen. Vi ringer försäkringsbolaget för nu vågade vi inte köra längre. I fem timmar väntade vi på bärgaren, som sedan körde oss till Cornaredo, en förort till Milano.

Gammal och slutkörd bil

Det är en gammal bil, säkerligen slutkörd företagsbil från tidigare ägare, och då står inte försäkringsbolaget för reparationer. Det vi först fick veta var att turbon var trasig, men de vill ha second opinion då det var något annat som var konstigt också. Det visade sig att det var även cylindern i motorn igen. Så hela motorn behövde nu bytas, och eftersom det skulle ta ett par veckor så fick försäkringsbolaget flyga hem oss. Vi tömde bilen på mat, sopor, lite kläder och elektronik som vi orkar bära då vi ej har resväskor med oss. Sen blev det flyg hem från Malpensa till Arlanda. Vi är tacksamma för all hjälp vi fått av Länsförsäkringar, de har varit GULD värda denna tid!

De hade bokat ett motell åt oss ett stenkast ifrån verkstaden. På detta motell fanns det till min stora glädje en pool och ett gym. Vi var där nästan en vecka och snart var ju vår semester slut så det var mycket oro denna tid. Vi blev stammisar på en restaurang i närheten, och Lidl. Besökte även ett lokalt ölbryggeri för att fördriva tiden och inte bli totalt nerdeppade. Provade även motellets gym två dagar i rad.

Nu har det gått två månader och, kanske, kanske att den är klar nästa helg. Dock har de stött på nytt trubbel, något med spridarna… ja, den här sagan tar aldrig slut. Vill ni se video från Cornaredo, kolla in denna video.

verkligheten

2 thoughts on “Campervan – Idyllen och verkligheten

  1. Himla spännande, jag som hatar både husvagn och camping har ändå kikat längtansfullt på en campervan just, det verkar ge så mycket mer frihet! Kanske när barnen är utflugna….

    1. Ja, ni måste prova. När allt fungerar är det som du skriver en frihetskänsla och man upptäcker så många fina platser. Vi har haft husvagn när barnen var små, det fungerade så länge barnen ville följa med, inget för mig med husvagn kan jag säga. Vi sålde den och köpte ett spabad :) Kul att du hälsade på i min blogg!

Comments are closed.