Vanbygge fortsätter

Vanbygge, vanconversion, campervan, campingbil, plåtis…det finns många namn på denna hype som det verkar ha blivit. Hur som helst vad det än kallas så har vi äntligen fått tillbaka vår campervan från verkstaden! Lyckan är enorm, och nu är det bara att sätta igång.

Vi fick tillbaka vår plåtis strax innan semestern började. Nu är vi inne på vår andra semestervecka. Vi har alltså snart snickrat i två veckor i sträck och hunnit riktigt långt.

Vanbygge – väggar och golv

Golvet isolerade vi med liggunderlag i XPE-material som skyddar mot kyla och fukt, och klippte ut i långa remsor. På det en golvfoam/golvfiberduk och till sist en OSB-skiva. Ovanpå allt det blir det sedan ”innegolvet” i någon typ av klickgolv eller liknande.

Väggarna isolerades med 50 mm cellplast XPS. Runt om fogskum för att täta ordentligt. På det fick det bli väggpanel/smartpanel för den lätta vikten och att det är hela skivor man spikar upp. Vi använda spikpistol efter att vi reglat upp. Det som var riktigt svettigt var nischen uppe vid sängramen. Den behövde vi för att bygga på några centimeter på sängens längd. Sängen är 120 cm bred och 188 cm lång. Precis så maken får plats på längden och lite till.

vanbygge
Väggar och golv

Takfläkt för ventilation

Maxxfan Deluxe takventilationssystem transparent, motoriserad takhuv med regnskydd. En sån fick det bli, ett bra val tycker vi. Den natten som vi fick tillbaka vår plåtis kom det väldigt mycket regn! Det var nog tur för vi märkte sen att det läckte från taket ner på golvet. Så det första vi fick göra var ju att laga hålet. Vi simulerade regn med vattenslangen, lokaliserade hålet och sen fick jag hoppa upp på taket och slipa den rost som fanns där. På med rostskyddsfärg/hammarlack och sen täta. Ni må tro att det kändes skumt att sedan såga upp ett hål på 40 x 40 cm för takfläkten. Vi tätade med sättlim och det blev riktigt fint med Maxxfan på plats.

vanbygge
Maxxfan takfläkt

Väggarna och nischerna tog väldigt lång tid. En van är inte direkt rak utan går som i en båge så ni kan ju förstå alla vinklar och vrår man måste räkna ut och såga efter. Inte det lättaste. Och alla fula skavanker och kanter som nu syns, får vi dölja så gott det går med lister och annat. Det har hänt att vi har fått riva upp en väggsnutt för att göra om och göra rätt. Med 30 plusgrader ute blir det riktigt svettigt att få till det. Ett fantastiskt semesterväder. Men inte mycket till vila eftersom vår van var på verkstaden, och vi nu fått jobba som galningar för att komma ikapp.

2 thoughts on “Vanbygge fortsätter

  1. Men du avd roligt och spännande att bygga en egen van. Min pappa har byggt om två skåpbilar till crossbussar eller husbilar med garage längst bak i dörrarna. Så lite minns jag allt hur spännande det var att följa.

    Härligt och inspirerande blogg du har. Hit kommer jag gärna igen

    KRam KAmilla

Comments are closed.