Worqo – att söka jobb utomlands

Jobba utomlands. De flesta av oss vill någon gång i livet prova på någonting annat än att bo och jobba på samma ställe som vi alltid gjort. Vidga våra vyer, uppleva nya människor och miljöer och lära oss någonting nytt.

Det är ganska vanligt att man under en period i livet pluggar eller jobbar utomlands och det är också någonting som på sikt kan vara fördelaktigt för ditt CV. Många arbetsgivare ser det som en fördel att man provat på någonting annat och skaffat sig erfarenheter av hur det är att jobba i ett annat land med en annan kultur.  I dagens internationella arbetsklimat är det en fördel att ha vana från att samarbeta med människor från många olika länder och att behärska flera språk förutom svenska och engelska. 

Men var börjar man om man är sugen på att söka sig utomlands för att jobba? Worqo är en mötesplats på nätet som är fylld med information om hur du går tillväga för att komma vidare med ditt jobbsökande.  Här finns massor av information om viktiga saker att tänka på inför ditt jobbsökande, intervjuer med människor som redan tagit steget och arbetar i ett annat land, möjlighet att registrera dig för utskick om lediga jobb mm.

Jobba utomlands – viktiga saker att tänka på

När du väl bestämt dig för att pröva dina vingar utomlands finns det några viktiga saker att tänka igenom:

 • Vilket land vill du arbeta i? Är det sol och bad, storstad eller vinterlandskap som lockar? På Worqo’s hemsida kan du läsa reportage om hur det är att arbeta i olika länder samt om människor som tagit steget och redan arbetar i ett annat land. Läs deras berättelser för att få en bättre känsla av var du skulle kunna tänka dig att jobba. 
 • Behöver du kunna språket i landet för att få arbete där? Många jobb är för svenska företag och det kan räcka långt med svenska och engelska även om ett tredje språk kan ge dig visa fördelar.
 • Hur ser det ut med olika arbetstillstånd, skatteskyldigheter m.m i det land du vill arbeta i? På Worqo’s hemsida hittar du bra information för de olika länderna angående detta.
 • Hur fungerar det med arbetstid, ob-tillägg och olika försäkringar hos din tilltänkta arbetsgivare? Hur ofta utbetalas din lön? Får du sjuklön om du blir sjuk? Har din arbetsgivare en privat sjukförsäkring eller behöver du teckna en själv?
 • Kan din blivande arbetsgivare hjälpa till med boende?
 • Har din arbetsgivare andra förmåner som kan vara bra att känna till?

Mycket kan du ordna innan du reser iväg

Vissa saker som lokala papper med skattemyndigheten och olika tillstånd kan lösas på plats när du väl har kommit till din destination. Det finns dock en hel del du kan göra redan hemifrån för att allt ska gå så smidigt som möjligt när du väl är på plats utomlands för att jobba:

 • Se till att du har ett pass med tillräcklig giltighetstid.
 • Komplettera eventuellt ditt pass med ett internationellt ID-kort (utfärdas av polisen). Om du blir av med ditt pass kan det vara bra att ha en extra ID-handling då det ibland är krångligt att få ett nytt pass utfärdat i ett annat land.
 • Beställ det blå sjukförsäkringskortet från försäkringskassan som ger dig rätt till fri sjukvård i andra EU/EES-länder samt Schweiz och Storbritannien.
 • Behöver du komplettera reseförsäkringsdelen i din hemförsäkring så den gäller hela perioden du är borta? Många reseförsäkringar har bara 45 dagars reseskydd.
 • Kan du ta med ditt svenska mobilabonnemang eller behöver du skaffa ett i det landet du ska arbeta i?
 • Har du tidnings-, bredbandsabonnemang etcetera du behöver avsluta?
 • Eftersändning av post?

När allt praktiskt är på plats kan äventyret börja!