EM-städer 2021

EM-städer 2021, ingen har nog missat att det vankas fotbolls-EM nästa sommar. Den här gången kommer arrangemanget att se lite annorlunda ut. Istället för att det är ett land som kommer att ta emot alla nationer kommer matcherna att delas upp mellan tolv städer i tolv olika nationer. Detta görs för att fira att EM fyller 60 år.

Det svenska landslaget kommer att spela sina matcher i två helt skilda städer. De kommer nämligen att spela sina gruppmatcher i Dublin på Irland och Bilbao i Spanien. Dessa två städer har mer att erbjuda än bara fotboll. Så vad man kan hitta på vid sidan av fotbollsfesten.

Bilbao i Spanien

Det är i Bilbao som Sverige kommer att börja sitt EM-spel. De kommer då att möta Spanien. Övriga nationer i gruppen är Polen och Slovakien. Enligt spelbolagens nyhetsrapporter och speltips för betting är Spanien favoriter att vinna gruppen med oddset 1.33. Tvåan går däremot också vidare, och Sverige har goda odds (7.00).

Bilbao är en stad som har lite av allt. Det är en gammal stad med anor från 1300-talet och den har historiskt varit viktig tack vare sin järnproduktion såväl som sin hamn. Idag är Bilbaos hamn Spaniens näst största. Men Bilbao är långt ifrån en industristad. Det är en kulturstad, matstad och badort. Bara några kilometer från city ligger Biscayabukten med sina vita stränder. Ett av världens mest kända museum, Guggenheim, ligger i Bilbao. Det moderna konstmuseet lockar årligen över en miljon besökare. Det finns nio Michelin-restauranger i och runt staden, men man kan hitta lika goda rätter på den lokala bistron. Bilbaos specialitet heter Pinxtos. Det är en rätt som påminner om tapas fast med baskiska smaker.

Staden är givetvis också en fotbollsstad, och huvudklubben heter Athletic Bilbao. EM-matcherna kommer att spelas på deras hemmaarena Estadio San Mamés.

Dublin i Irland

Sveriges nästa två gruppspelsmatcher spelas på arenan Aviva Stadium i Dublin. Den irländska huvudstaden är inte lika känd för sin fotboll som Bilbao. Arenan delas av det irländska herrlandslaget i fotboll, som inte gick vidare till EM, och det irländska rugbylandslaget.

Dublin är enligt några Europas mysigaste stad. Den som gillar att gå längs med trånga gator kantade av barer och pubar har det att vänta. Just pub- och öllivet har en plats i hjärtat hos dublinborna. Inte minst ligger den stora Guinness-fabriken i Dublin. Den är värd att besöka för en rundtur, oavsett om man gillar drycken eller inte. Den som gillar whiskey kan även besöka Old Jamesons Distillery. Föreställ er även en tripp till Dublins kust, alltså den vyn!

Utöver publivet finns det möjlighet för shopping, gå på musikföreställningar, golfspel och upptäcka grönområden som St Stephens Green. Det är omöjligt att gå hungrig, törstig eller sysslolös när man är i Dublin.

Detta var Sveriges två första EM-städer. Landslaget kommer framför allt att ha möjlighet att upptäcka Dublin, eftersom det är där de kommer att bo mellan matcherna. Om de går vidare till semifinalen kommer de att få resa till London. Om de lyckas ta sig dit tar en närmare titt på London då.