Sony Alpha 5000

Sony Alpha 5000 påminner om Sony Nex-5N jag provade för många år sedan. Även den en spegellös systemkamera, hybridkamera/kompakt systemkamera.

Sony Alpha 5000 köpte jag begagnad i maj och har alltså provat den sedan dess. Det som tilltalar mig mest med hybridkamera är vikten och storleken. Liten och lätt helt enkelt, 390 gram för att vara exakt. När jag provade Nex-5N valde jag ändå en vanlig systemkamera till slut. Canon EOS 650 D som jag fortfarande använder. Men med objektiv så väger den en del och tar upp plats. Men jag vill inte göra mig av med den för det är ju något visst med en hederlig systemare, och jag inbillar mig att dessa kameror levererar mer än hybrid. Eller så måste jag helt enkelt upp rejält i prisklass för att dessa ska passa mig.

Det jag märker, precis som med NEX, är att jag ändå saknar sökaren. Det är svårt att veta vad jag fotograferar exakt med enbart LCD-skärmen, eftersom ljuset reflekteras i den. Samt av ren vana sätter jag ögat mot kameran. Det ger ju nämligen ett visst stöd också när du fotograferar. Den har inte heller någon tillbehörssko så man kan sätta dit en sökare.

Dessutom tycker jag precis som testet hos Ljud & Bild; ”Zoomobjektivet har synlig optisk förvrängning och bildhastigheten är inte mycket att skryta över. Kameran saknar pekskärm och har för små knappar för att alla ska gilla användarvänligheten”.

Jag tror nog att jag får åka till butikerna och klämma och känna efter ännu en gång. Det kanske slutar med ett nytt objektiv till Canon EOS 650D istället. Förmodligen säljer jag SonyA5000 vidare, även om jag ändå tycker att den levererar fin bildkvalitet. Den passar nog bättre en nybörjare, eller den som vill avancera från en kompaktkamera.

Närbild på Tusse – fotat med Sony Alpha 5000
Sony Alpha 5000
Ett foto jag är väldigt nöjd med, så det fick bli svartvit version också.