Sibenik Kroatien

Sibenik, en fin stad i Kroatien. Här tillbringar vi vår första bokade natt i Grad. I en långsmal lägenhet med balkong som har en vacker utsikt över hamnen. Vi kastade in väskorna i våra rum. Därefter drog vi ut för att se vad Sibenik hade att erbjuda.

Vi kom snart fram till St Jakobs katedral, en väldigt mäktig romersk-katolsk katedral som byggdes klart på 1500-talet. Den ligger på södra sidan av stadens gamla centrala torg. Vilken arkitektur, enbart byggd med sten och full med stendekorationer. Första dagen glömde jag systemkameran i lägenheten så det blev bara mobilfoton då. Självklart gick jag och syrran dit dagen efter med våra systemkameror och tog lite fler foton. Så det är blandat kvalitet.

Vi fortsatte vår promenad i Old Town upp för många branta trappor. Många katter smög omkring i gränderna. Vi började bli törstiga och klev in i en medeltida trädgård där det fanns en kaffebar. Beställde en espresso och en Aperol Spritz.

Tyvärr gick vi inte ända upp till fortet St Michael. Om jag ska vara ärlig så förstod jag inte att denna sevärdhet fanns där. Vi kanske skulle ha läst på lite bättre eftersom utsikten där uppe säkert är fantastisk. Förmodligen hade vi inte särskilt långt kvar att gå, men jag har inte tagit reda på det.

Sibenik
Sibenik Old Town
Canon EOS 650D, EF 85mm f/1.8 USM
sibenik
Katedral Sibenik
Canon EOS 650D, EF 85mm f/1.8 USM
St Jakobs katedral
St Jakobs katedral – romersk katolsk från 1432
Canon EOS 650D, EF 85mm f/1.8 USM
Old Town Sibenik
Old Town Sibenik
Canon EOS 650D, EF 85mm f/1.8 USM

Sibenik – solnedgång

Vi gick ännu längre bort i staden och kom fram till Petrus Beach Bar, Banj Beach. Där hade dem BBQ 80-talsparty, och jag valde den hamburgermenyn som kallades ”Take on Me” (A-ha). Mina idoler när jag var barn. Det var en riktigt god meny dessutom, och till det en öl som drar åt Ipa från Sibeniks egna bryggeri 022. Efter det blev det ett dopp för männen i Banj Beach när solen gick ner. En promenad tillbaka till vår lägenhet, samtidigt som kyrkklockorna spelade.

Vi njöt av den vackra solnedgångshimmeln från lägenhetens balkong med diverse gottigheter. En dusch och sedan tog vi natt. Men den natten vaknade jag väldigt många gånger av glada rop och tjoande i gränderna utanför. Det var även väldigt lyhört och så fort någon knackade så vaknade jag och trodde det var vår dörr. Men det var inga problem att somna om efter dagens alla steg vi fått i Sibenik.

St Jakobs katedral
Huaweii P20 Pro
Katedral Sibenik
Katedralen i Sibenik
Katedral Sibenik
Katedralen
Huawei P20 Pro
Lejonet och jag njuter av utsikten
Huawei P20 Pro
Dukes Palace
En svalkande Aperol Spritz
Petros Beach Bar – Banj Beach
Utsikt med solnedgångshimmel från lägenheten