Halv- eller helförsäkring. När vi är ute och reser med bil på sommaren blir jag påmind om hur viktigt det är med en bra bilförsäkring. Man kan råka ut för allt möjligt, vilket kan bli både krångligt och dyrt. Då känns det skönt att veta att man har allt under kontroll. Men vad är det egentligen som gäller, vad ingår och hur mycket kostar det?
När vi var i Norge fick vi ett rejält stenskott mot vindrutan, och efter ett par timmar blev det en spricka. Som tur var inte i synfältet. Vi hade även en varningslampa som lös av någon anledning. Den slocknar dock, men tänds sedan igen. Så man blir ju väldigt orolig. Vi tror att det är glapp i något någonstans.
Med bilförsäkringen kan du själv bestämma hur mycket trygghet du vill ha
Som tur är har försäkringsbolaget Svedea en enkel och tydlig översikt på sin hemsida. Vad som ingår kan naturligtvis skilja sig från bolag till bolag. Men jag tycker att Svedea har en hel del trygghetstjänster som man faktiskt kan ha nytta av när man är ute och kör.
Men vi tar det från början. Alla som har en bil som är ute i trafiken måste enligt lag ha en trafikskadeförsäkring. Den täcker skador som du kan tänkas orsaka på personer och andras egendom. Vilket ju är viktigt. På så sätt tar du ansvar ifall du skulle råka ställa till med något.
Utöver det är försäkringarna frivilliga. Så du måste själv väga risk mot kostnad. Men som du kommer att se, finns det mycket som är värt att skydda sig mot.
En halvförsäkring hos Svedea täcker reparationer och verkstadskostnader om det skulle uppstå något oväntat fel på maskin eller elektronik. Detta kan handla om stora pengar, med tanke på hur komplicerade bilar är nu för tiden. Dessutom täcks glasskador, stöld och brand.
Sedan kommer en del saker som jag verkligen gillar. I halvförsäkringen ingår även vägassistans, vilket innebär att man kan få hjälp var och när som helst utan att behöva oroa sig för kostnaden. Dessutom ingår ett slags drulleförsäkring. Den gäller till exempel om man behöver hjälp efter att ha låst in nyckeln i bilen. Ett annat exempel är om man råkat tanka med fel bränsle, vilket kan bli både krångligt och dyrt att hantera. Även om man aldrig behöver denna hjälp, så känns det skönt att veta att den ändå finns där.
Nästa steg är att teckna en helförsäkring. I stort sett är det bara en sak som skiljer den från en halvförsäkring. Det är skador på din egen bil vid en trafikolycka, skadegörelse eller någon annan olycka. Även om det skulle vara ditt eget fel. Detta kallas vagnskadeförsäkring och kan vara viktigt för dig som är beroende av bilen i ditt liv eller ditt arbete. På så sätt vet du att du aldrig blir utan bil, även om den skulle råka bli totalt kvaddad.
Jag skulle rekommendera alla att ta en halvförsäkring. När det gäller helförsäkring får du helt enkelt väga värdet på din bil och hur mycket du behöver den mot kostnaden. Men visst känns det skönt om man kan veta att man har ett heltäckande skydd, oavsett vad som händer?
En bild från vår Norge-resa
Är din bil halv- eller helförsäkrad?