Fjällvärlden – norr om Kiruna

Fjällvärlden är majestätisk. Fina vyer möter oss på väg uppåt i landet. Vi fortsatte vår resa från Åre via Storuman upp till Abisko, Kiruna och Björkliden. Har ni sett serien Midnattssol med Peter Stormare från 2016? Den filmas just i fjällvärlden norr om Kiruna. En av de tio vackraste inspelningsplatserna i serien var just Silverfallet och Björklidens fjällby.

Fjällvärlden – majestätisk

Jag citerar fakta från en skylt precis vid Silverfallet;

”Rakkasjåkka, eller Silverfallet som den kallas, rinner ner i en brant kanjon mot Tårneträsk. Smältvattnet från området och småsjöarna kring fjälltopparna Låktajåkka och Pajep Kåppajåkka rinner ned mot Björkliden och bildar denna jåkk. Kalken i berggrunden har gett de omslutande klippblocken sin vita färg och utifrån detta har vattenfallet fått sitt namn, Silverfallet. I kanjonen finns växter som trivs i den fuktiga dimman från vattenfallet. ”

Vi campade en natt i Björkliden fjällby och målet för nästkommande dag var just Silverfallet, men även Lapplandsporten. Dock var vädret otroligt mulet och disigt så det gick knappt att urskilja Lapplandsporten tyvärr. Vi gick från bilvägen ner längs Silverfallet ända ner till stranden. Det var regn och kyligt. Min kamera blev totalt nerstänkt, och mina fingrar så kalla att mobiltelefonen inte reagera när jag tryckte på den. Eller så var det för att den blev kall som den gav upp. Så vi stod ut en stund, och fick väl till några foton i alla fall. Det är svårt att få med helheten och storslagenheten i bild, särskilt när jag har ett ”fast” objektiv som inte går att zooma ut. Istället får jag backa så mycket det går, och se till att jag inte faller ner för något stup någonstans.

Om vi hade gett oss ut på en tur på en vandringsled hade vi säkert fått se mer, men med regn i luften och ynka +7 grader åkte vi vidare mot riksgränsen istället, för att ta oss vidare över till Norge!

fjällvärlden

Dotter njuter av Silverfallet

En liten del av Silverfallet

Stranden nedanför

Perfekta ”kasta macka”-stenar

En blöt fjällskog

Fjällväxten hönsbär

fjällvärlden

Fjällvärlden