Plastbanta hemmet

Plastbanta hemmet. Ojoj, vad jag är mör i kroppen nu efter all rens. Jag fick stora rensnojan, särskilt efter olika plaster. Men även metall, teflon, elektronik med mera. Alltså det tar aldrig slut, och jag undrar liksom var allt kommer ifrån. Och varför har vi inte gjort oss av med det direkt. Istället för att samla på hög i olika lådor. Och så fort maken åker iväg till sopstationen, så hittar jag ännu mer.

Jag tycker om att rensa, och har nu gått in i en mer noggrann rensning mot tidigare. När jag tänker efter var det ett bra tag sedan jag började byta ut våra matlådor i plast till glas istället. Samt att jag inte värmer min mat i plastbyttor längre heller. Jag höll till mestadels i köket denna gång.

Det ska finnas en bok som bara av utseendet är skräckinjagande, och titeln såklart ”Förgiftad”. Enkel översättning av originaltiteln ”Slow death by rubber duck”, och på den boken således en gul gummianka. Hur många är vi som haft en sådan i badkaret, eller andra plastiga saker när vi var småttingar? Undrar om jag vågar läsa den!? Men tror nog att det är bra att göra det och få mer inblick i alla kemikalier vi faktiskt omges av.

Plastbanta hemmet – miljömedveten livsstil

För mer inspiration för en miljömedveten livsstil måste ni kika in hos Ekomorsan som börjar med att plastbanta i köket. Några av de plaster som kan finnas i ett kök är BPA, Teflon (PTFE), Polystyren och Polypropylen. Hon går noggrant igenom vad dessa ämnen gör med oss. Själv är jag ganska så okunnig inom detta område, men vet ju att plast inte är bra för vår hälsa, eller naturen.

Jag märker ju att det här är ett jätteprojekt, och inte helt lätt att få ett kemikalie- och plastfritt hem. Alla dessa mängder med gifter finns ju i så mycket när man börjar tänka efter. Kläder, hygienprodukter, möbler och elektronikvaror till exempel. Genom maten vi äter och luften vi andas.

Denna stora plastindustri är enorm, och måste ju få ett slut. Men nu vet jag inte ens om det är möjligt, men vet ju att det går att återvinna istället för att tillverka nytt. Vi kan bidra med att INTE köpa dessa giftiga produkter, så de stora företagen blir tvungna att få mer miljötänk och förbättra.

Självklart svårt att göra slag i saken till 100%. Men om vi alla bidrar lite och tänker efter när vi handlar och väljer med omsorg. Jag kan många gånger undra varför en del matvaror är paketerat som det är. Troligen för att få lång hållbarhet, men vad vet jag. Men om en produkt är packad i kartong, varför så mycket plast inuti? Ni vet till exempel vissa tesorter där varje bärsort har ett eget plasthölje typ, helt galet.

Jag gör så gott jag kan, kanske är det inte tillräckligt men det känns bra efter att ha plastbanta hemmet lite i alla fall. Fortsättning följer.

Sprider också kortfilmen om ”Coctaileffekten”, se den.

plastbanta hemmet

2 thoughts on “Plastbanta hemmet

  1. Oj vad intressant och jag har verkligen dålig koll på allt inom plast. Verkligen intressant att läsa och ha en fortsatt fin dag! :-D Kramis

  2. Ja, det är mycket man kan läsa sig till som är obehagliga och saker man inte alls känner att man vill läsa om. Men likaså är det ju med mat tyvärr :)

    SV; hehe förstår att du blev sugen på det! Så himla gott :D
    Jaså! Vad roligt att du också har jobbat på Södersjukhuset :D jag trivs på min avdelning, men jag trivs inte med poängmodellen som ni kanske inte hade då du jobbade där?
    Härligt att du nu jobbar i Örebro. Skulle kunna tänka mig flytta dit en vacker dag och jobba på det sjukhuset där faktiskt :D

Comments are closed.