Förebygga ohälsa

Förebygga ohälsa. Jag har tänkt en del kring varför vi väntar med att söka vård tills vi får någon typ av symtom. Eller så söker vi inte vård alls. Kanske väntar vi för länge, undviker det av någon anledning, och får söka akut vård istället. Kanske när det redan är för sent. Varför inte tänka förebyggande, åtminstone i den mån det går.

Jag har tidigare skrivit om förebyggande livsstil, och det är verkligen något jag tänker en hel del kring. Så här tänker jag. Jämför det med att vi alla borstar tänderna i syfte att förebygga hål och karies. Jag går till gym för att stärka min rygg, annars får jag lätt ryggskott. Muskler är ju färskvara, och det märker jag rätt så snart om jag slarvat med träningen. Själv försöker jag undvika läkemedel så länge jag kan. Jag har ett läkemedel idag, nässpray för min rinnsnuva. Det kan jag ta. Men att behöva börja ta tabletter vill jag helst undvika så länge jag kan. Observera att jag skriver utifrån mig själv nu.

Jag tror att vi är mer medvetna idag om vår egen hälsa. Vad som är bra för oss och inte, vi ”matas” ju med det i media hela tiden dessutom. Men framförallt får vi gå till oss själva och det är bara du som bestämmer över din kropp. För vi har ju bara en, om vi inte hade den var skulle vi leva då?

förebygga ohälsa

Energifylld frukost

 

Förebygga ohälsa med hälsokontroll

Förebygga ohälsa. Vill du ta kontroll över din hälsa? Vet du hur träning och kost hittills har påverkat dig, eller tror du att du har någon näringsbrist? Ni har nog hört, ”du blir vad du äter” eller ”hur du mår på insidan syns på utsidan”. Med ett enkelt blodprov får du svart på vitt hur det står till. Inget konstigt. Precis som de prover du får ta när du söker vård. En del av oss, till exempel jag själv, upplever att det är svårt att få hjälp när man söker vård. Man kan bli slussad hit och dit, lång väntetid etcetera. Eller så får man något symtomlindrande, istället för att gå till botten med vad som kan vara fel. Förebygga ohälsa.

Den avgift som du betalar vid exempelvis ett läkarbesök är bara en liten del av vad det faktiskt kostar. Samt att vi har avgiftsfri sjukvård för personer som är 85 år och äldre, samt barn upp till 25 år. Vi har också företagshälsovård. Allt detta är ju toppen. Men jag förstår också att sjukvården har det tufft idag. Det märker jag tydligt då jag själv jobbar inom landstinget, även som administrativ personal.

Troligtvis söker du vården på grund av någon typ av symtom. Utifrån det får du ta prover, eventuellt någon vidare undersökning eller remitteras till specialist. Det blir ju begränsat till dina symtom du sökte för.

Men en del prover kan vara värdefulla att checka av ett par gånger i livet. Särskilt om man har ärftlighet för något. Det är högt tryck på vården, och jag vet inte hur det ser ut riktigt men jag undrar om man verkligen kan ringa och be om en hälsokontroll även om man inte har några symtom. Men det finns andra vägar att gå.

Medisera tillhandahåller digitala hälsokontroller via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Aleris Medilab och Unilabs. Medisera är registrerad vårdgivare hos Institutionen för Vård och Omsorg, IVO. Hos Medisera finns en mängd olika hälsokontroller, till exempel sköldkörteltest, olika hälsokontroller där en mängd olika labbdata ingår, allergitest med mera. Du får provsvar digitalt av legitimerad läkare i ”Min journal” via Bank-ID. Snabbt och patientsäkert. Legitimerad läkare kommenterar dina provsvar och ringer upp om de är gravt avvikande.

Är du sjuk ska du självklart söka läkare inom sjukvården!

Nu har jag möjlighet att ge er en rabattkod. Använd ”majamyrashälsa2018” och den ger 10% rabatt på Hälsokontroll Stor hos Medisera. Erbjudandet gäller tills vidare. Ta tillfället och gör en liten hälsocheck!

I samarbete med Medisera Health AB

 

3 thoughts on “Förebygga ohälsa

  1. Kloka ord!
    Har faktiskt funderat på att göra en hälsokontroll men känner inte till Medisera sen tidigare. Vet att werlabs har liknande provtagningar, så tack för tips:-)!!

    Trevlig helg!
    Kram!

  2. Klokt och bra skrivet tycker jag. Ja jag tror det är väldigt vanligt att man inte söker vård i tid tyvärr.

    Ha en fin fredag! :)

Comments are closed.