Semoothie och semmelbulle

Jag hittade ett så bra och enkelt recept på både semoothie och semmelbulle. Kan ju inte bli annat än sugen på det så här i semmeltider. Men eftersom jag börjat med att ändra mina vanor så är inte en vanlig semla att tänka på just nu. Och det här är inte vilket recept som helst, utan ett mer hälsosamt val av semmelbulle. En semmelbulle både mjölk- och glutenfri, men även RAW och vegan. Den har dessutom egenskaper som att minska sötsuget, boosta immunförsvaret samt öka kroppens förbränning.

Enkelt att slänga ihop på en kvart,..ja om köket är städat innan och alla ingredienser är uppställt snyggt och prydligt i förväg. Och om mandlarna inte hade haft skal på sig. Gärna måttat och klart också. Men det fixade sig rätt snabbt det med. Själva mandelsmeten/semmelbullesmeten lyckades jag rätt bra med tycker jag och det gick väldigt lätt att rulla bollarna. De blev dock lite mörka, undrar varför, ser ut som pepparkaksdeg. Skjuts in i kyl/frys för att sedan delas och få en klick kokosgrädde på sig. Där fick jag lite krångel,..för min kokosmjölksgrädde blev alldeles grynig och brun av kryddorna som skulle i. Så det var bara att hälla ut och ta vanlig vispgrädde för kokosmjölken tog ju slut. Sötade den med vaniljpulver och så lite kardemumma.

Skratta inte,..men de blev ganska så fula. Inte alls så fina som i videon jag länkar till längre ner. Så hur smakar dem då,..ja absolut inte för sött vilket är bra. De smakar gott,..men det var någon ingrediens som jag tog för mycket av märkte jag för den smaken sitter i än så jag tror jag måste gå och borsta tänderna. Mår lite smått illa och då har jag inte vräkt i mig ens en hel sån här liten miniatyrsemmelbulle. Fast jag tror inte det beror på semmelbullen utan snarare att jag smakade precis efter middagen när jag redan var proppmätt.

semoothie och semmelbulle

Semmelbulle i miniatyr

Någon som hört talas om årets semla då? Semlan man dricker, alltså semoothie. Just den jag länkar till är både mjölk- och glutenfri. Jag kan ju säga att min blev inte så där fluffig och creme-vit som i filmen, men jag tror jag hade för mycket mandelsmetsmassa i till mängden cashewdryck. Den åkte tyvärr i soporna. Men den doftade riktigt gott så skam den som ger sig. Jag får nog göra om både semoothie och semmelbulle en annan dag.

Kika in denna glada video hur man gör en semmelbulle utan gluten och mjölk, raw- och veganbulle.

6 thoughts on “Semoothie och semmelbulle

 1. Hörde med ett halvt öra på lokalradion en morgon i förra veckan, och då gjorde de just en sån där smoothie av en semla i studion. Av de som testsmakade höll väl en på att typ spy medans en gav den högsta betyg. Vet i sjutton hur jag hade upplevt det, men jag tror faktiskt inte att jag skulle gilla det så värst… <:-) Är inte så förtjust ens i vanliga traditionella semlor – och smoothie-kulturen har jag inte anammat… Inte än iallafall – kanske mycket beroende på att jag inte äger nån lämplig köksmaskin att tillverka såna med!? Hade en blender en gång i tiden, men den lånade dottern och sedan dess har jag inte sett den nån mer gång…

  1. Ja, den kanske inte faller alla i smaken förstås, men jag måste prova så det blir till att göra om den en dag.

 2. TACK för länk :) RAW Semoothie är kanon jämfört med riktig grädde och bulle med vitt socker och mjöl :) Eller när du gör på ko-mjölk
  Om du tycker den inte blir ”lika krämig och vit” kan du bara tjoffa i lite mer av cashewmjölken :) det är också gott att skopa 1-2 msk av kokosgrädden som jag visar i filmen om man vill toppa den lite :)
  Dt är ju det som är härligt med raw food – att man kan testa sig fram – släng inte smaka istället och modulera dig fram.
  KRAM och kärlek från Tanja Dyredand som har youtubekanelen Mindfully Tanja + bloggen http://www.stressaaav.nu :)

  1. Tack själv! Ska göra om den någon dag, och då gör jag efter dina tips. Tackelitack!

Comments are closed.