Karljohan-boom alltså stensopp-boom i år

Det är tydligen Karljohan-boom i år! Jag har aldrig plockat det, ej heller ätit det. Jo förresten! Jag hittade ju en svamp för länge sedan som var otroligt lik en Karljohan, och stor var den också. Kolla länken. Men den gången slutade det med att jag inte vågade äta den. Det är bättre att vara 100% säker, och det var jag inte då.

Idag när jag och dottern gick ut i skogen så mötte vi ett par som precis plockat på sig massor med Karljohansvamp. Vi fick en liten snabblektion av de snälla svampplockarna och tittade ner i deras korg och studerade lite grann. Efter det gick vi upp längs en stig som de tyckte var bra, och vi hittade ju faktiskt Karljohan! Karljohan-boom it is!

karljohan

Karljohan en svamp med tre namn?

När vi plockat på oss ett gäng hoppades jag att vi skulle springa på det där snälla paret igen för att få våra svampar godkända som Karljohan, men det gjorde vi inte. Men efter att vi hittade några till, och en ynka liten gul kantarell, gick vi glada hemåt igen. Jag kan ju säga att vi lämnade många kvar i skogen, men mest sådana som vi faktiskt var osäkra på om de var Karljohan eller inte. De heter ju tydligen stensopp, utan att vara finluden, ej heller rödbrun, så det är inte helt lätt. Karljohan kan ha tre namn, se länk. Vi höll oss till en och samma sort som var väldigt lika varandra, kändes som en bra plan! Och då tror jag ju att det är just Karljohan (stensoppen) vi hittat. Även om det skulle vara någon av de andra två så går de ju att äta.

 

Karljohan

Karljohan

Som ni ser på bilden så har jag borstat, rensat och klyvt Karljohan på längden. Så ska man tydligen göra har jag läst mig till. Ska du torka Karljohansvamp så skär i 2-5 mm tunna skivor. Jag strimlade dessa till och med och skjutsade in dessa i varmluftsugnen med luckan lite på glänt och max 50°. De ligger där inne än, och så rör jag runt lite då och då. En liten Karljohan hackade jag upp i småbitar, kokade in den i några matskedar vatten, sedan hade jag i en klick smör, salt och peppar och lade på en rostad brödbit. Det är vad jag har ätit utav Karljohan och än så länge mår jag bra! haha…

Karljohan

Lite tips jag hittade via länkarna nedan. När du ska plocka Karljohan så ta ingen med vit slemmig yta på hatten för då kan den vara angripen av soppsnylting. Och plocka inte gallsoppen för den ska tydligen smaka vidrigt, bittert och helt enkelt äckligt! Man kan dutta tungan lite försiktigt om man är osäker, inte för att jag tror att jag skulle våga det men…och viktigt att ni luktar på svampen också!

Hittade en bra sida som handlar om Karljohansvamp, lite om utseendet och hur man kan torka och kan förvälla. På den andra länken får ni en liten svampskola om Karljohan.

Karljohan

Lite svamp och en stout!