Ingbo källor – låt dig trollbindas

Ingbo källor. Magiskt! En väldigt passande beskrivning över denna fina plats på jorden, i Sverige! Ingbo källor är ett populärt utflyktsmål. Du kommer bli häpen av dess magiska kraft och det lugn du möts av. Fågelkvitter, porlande källvatten och trolsk gammal skog.

campervan
Parkering intill Östaviken/Dalälven – Ta vandringsleden härifrån på cirka 2,5 km till källorna
östaviken dalälven
Östaviken / Dalälven i solnedgång

Ingbo källor – en första utflykt med vår pärla!

VÅR BUSS ÄR KLAR! Jag är så lycklig nu. Vår CAMPERVAN är klar. Vår pärla! Som vi kämpat för att få den att rulla. Självklart gjorde vi den redo för en första road trip. Vi tar oss upp mot Gävleborgs län och hälsar på mamma. Det blir en liten VAN TOUR och LOPPIS! Vår road trip är inte slut här. I Heby Uppsala län ligger INGBO KÄLLOR. Du kan vandra upp till källorna från Östaviken där DALÄLVEN rinner. INGBO KÄLLOR OCH KVARN är ett välkänt utflyktsmål och förr trodde man att källvattnet hade magiska krafter. Söker du ett lugn, en plats att andas vid och bara vara. Och tycker ni som jag om att FOTOGRAFERA MAGISKA PLATSER så är detta stället för dig.

ingbo källor
Källmossor – växer vid källor

Ingo källor – låt dig trollbindas

De tre källorna ligger vid Ingboåsens fot. Här kan man om man har tur få se hur 50 liter kristallklart grundvatten, varje sekund året runt, bubblar upp ur små kratrar i den blekt grönskimrande bottensanden. Källorna mynnar ut i en bäckfåra. Miljön är magisk, trolsk. Låt dig trollbindas av vacker gammal skog och trollsländor. I början av 1900-talet inplanterades kanadensisk bäckröding. Vi såg en pytteliten simma runt vid ytan en bit bort.

Ingbo källor
Ingbo källor

Området är omtalat sedan 1100-talet och saltkvarnen som drivs av källvattnet är rekonstruerad. Vattnet går såklart att dricka. Förr trodde man att vattnet hade magiska egenskaper, att kunna bota krämpor och sjukdomar. Att vattnet rinner mot norr trodde man gav källvattnet extra stor kraft.

Vill ni se källorna live, kolla in ända till slutet i vår video! Har ni varit vid Ingbo källor?

Ingboåsen
Mystik i skogen
Ingbokällorna
Ingbo källor i Heby – Östa naturreservat
Källvatten i Ingbo källor
Källmossor på gammalt träd
Ingbo källor
Grönskimrande och trolskt
Ingbokällorna
Naturreservat – Djurlivet är här fredat – Skada ej växtlighet och fiska ej i källorna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.