Varone vattenfall vid Gardasjön

Varone vattenfall, i staden Riva del Garda. När vi övernattat på campingen La Rocca i Manerba i två nätter bestämde vi oss för att åka vidare uppåt norra Gardasjön. I en broschyr hade jag fått reda på att det ska ligga en grotta i staden Riva del Garda. Vägen dit var spektakulär minst sagt, hisnande vackert längs med hela sjön.

norra gardasjön
Norra Gardasjön

Varone vattenfall – Parco grotta

Vattenfallet Varone invigdes 1874. Grottan, Parco Grotta Varone, är ett geologiskt fenomen genom årtusenden, och Riva del Gardas oslagbara attraktioner. Kort och gott en glaciär som drar sig tillbaka. Erosionsarbetet fortsätter än idag och vattnet tär på berget med två millimeter per år. Och vattenfallet faller totalt 98 meter ner i ravinen. Ni kan läsa mer via länken.

När du går in i grottan möts du av ett öronbedövande dån och ju närmare du kommer längs med ledgångarna desto blötare blir du. Det var väldigt häftigt att gå in där men oerhört svårt att fotografera, för all utrustning blev även den blöt. Men jag lyckades fota litegrann, även filma med vår gopro. I vår Youtube-video kan ni få se mycket mer!

Man kan köpa regnskydd men vi trotsade och gick in ändå, och kom såklart ut därifrån väldigt blöta. Men man torkar ju fort i värmen. Vi köpte en varsin toast och juice och njöt av utsikten utanför. Vi utforskade aldrig själva staden Riva del Garda. Jag vet inte varför, kanske brist på parkeringar. Men vi körde vidare neråt Gardasjön igen med sikte mot någon mysig vingård att övernatta vid.

Varone vattenfall
Entré Varone vattenfall
Varone vattenfall
Som en djungel ovanför vattenfallet!
Varone vattenfall
Den privata naturparken (nationalpark) utanför grottan
Varone vattenfall
Mot vattenfallet
Parco grotta
Vacker belysning längs med ledgångarna i grottan
Parco grotta