Humlor på lavendel

Humlor på lavendel, eller snarare höga på lavendel. När vi kommer hem från jobbet är det livat i lavendelbuskarna på vår framsida. Då är de flesta i skugga, och just då verkar det som att insekterna stortrivs där. Många av dem såg ut att sitta och sova då de satt helt stilla. Kanske lite för mycket nektar för dem vad vet jag. Men perfekt för mig att gå in och hämta systemkameran med det nya objektivet.

Humlor fotade med Canon EF 50 mm F1.8

Jag är riktigt nöjd med det måste jag säga. Det är ett Canon EF 50 mm F1.8 STM-objektiv, och väger inte lika mycket som Canon EF 85mm f/1.8 USM. Det är något som tilltalar mig mycket, själva vikten. Men också att jag tycker den levererar i stort sett lika fina foton som det andra. Ett till plus är ju att det är 50 mm fast mått så jag behöver inte backa lika mycket som med 85 mm. Du kan alltså inte komma för nära för då går det inte att knäppa av en bild med kameran. När jag fotograferar just insekter så är det ju bra att inte behöva krypa så nära inpå för då skrämmer man dem ju.

Men det var ingen risk att jag skrämde dessa humlor höga på lavendel den här gången. Vad tycker ni, visst blev väl fotona på de söta ludna humlorna fina? Något jag måste öva mer på är att ställa in skärpedjupet känner jag, så att det blurriga inte tar över fotot helt och hållet. Exempelvis så vill jag ju att hela humlan ska vara skarp, lyckades nästan med det den här gången.

Självklart försöker jag rädda humlor och bin på olika sätt. Läs mer om det på länken. Exempelvis har jag ett insektshotell, ett fat med stenar och vatten i samt växter som dem älskar!

No edit no filter

Två av dessa foton nedan har jag inte redigerat något alls i Lightroom, no edit, no filter. Förutom den i mitten med nattfjärilen. Där har jag dragit ner de skarpa färgerna, mättnaden, lite grann. Och drog också ner lite på värmen bilden. Det gör jag eftersom jag tycker vissa foton får lite för mycket gula nyanser/värme i sig. Så kan det ju bli med vad jag än fotar med för kamera eller objektiv. Här finns fler insekter på blommor i min trädgård, möjligen fotade jag just dem med kit-objektivet Canon 18-55 mm.

humlor
Humla hög på lavendel
humla och nattfjäril
Humla och nattfjäril
humlor
En luden humla

One thought on “Humlor på lavendel

Comments are closed.