Slipa bänkskivor

Slipa bänkskivor, kräver bra planering. Vårt kök har renoverats ett par gånger om. Det är kul med förändring, men för mig har det varit blandade känslor. Det är svårt att se slutresultatet tycker jag, och jag har blivit tårögd flera gånger och det har bara varit jättejobbigt. Så visst är det kul, men även jobbigt under själva renoveringsperioden.

Nu var det alltså dags att slipa bänkskivor. Yay,.. eller nej. Det är bara så jobbigt, och därav har vi inte gjort det regelbundet. Vilket resulterar i att det blir überakut.

Slipa bänkskivor – Hårdvaxolja

Vi har bänkskivor i ek i vårt kök. För ett gäng år sedan när vi köpte dessa så behandlade vi dem med Timberex. En väldigt bra olja absolut, men nyansen som blir på ekskivorna är inte den jag söker. Men nu har vi haft det så här i så många år, ej behandlat emellan, och det har alltså blivit väldigt slitet. Vi slipade av bänkskivorna både med maskin och för hand.

slipa bänkskivor
Ekbänkskivor med vitpigmenterad hårdvaxolja

Jag kollade upp hårdvaxolja som man också kan ha på köksbänksskivor, det blir väldigt hållbart och tål slitage bra. Det vi dock inte kollade upp var vilken av de nyanser som finns jag skulle välja. Vi fick för oss att den ofärgade var rätt, men se nej det var det inte. Det blev exakt som innan. Kan ni förstå känslan när man efter ett antal timmar stått och slipat, sedan målar och det ser exakt likadant ut som innan. Panik!

Så det var helt enkelt bara till att slipa ner allt igen, och köpa rätt nyans av hårdvaxolja. Vi valde den som bröt av mot vitt, då vi ville ha ljusare bänkskivor än det där gulorangea. Så vi slipade igen, målade, lät torka och målade igen. Japp, tyvärr målade vi ett andra lager innan det hade torkat tillräckligt. Samt att vi använde pensel, rekommenderar inte det eftersom det lätt blir för tjockt lager här och där. Nej, det ska vara tunt tunt lager. Så vi slipar igen! Och till sist gned vi in hårdvaxoljan med vit skurnylon.

Barhäng
Barhänget fick också en makeover

Svart diskho

Vi är äntligen nöjda med resultatet! Vi har gnidit in den vitpigmenterade hårdvaxoljan med ett lager. Men det krävs nog ett lager till för oss, för att få en riktigt hållbar yta. Dessutom behöver vi ta ett fint slippapper och rugga upp ytan på vissa ställen. Särskilt runt omkring spishällen för där verkar det finnas mycket fettfläckar kvar. Sedan ett lager till. Därefter funderar vi på att underhålla bänkskivan med linoljesåpa, som också ska göra bänkskivorna ljusare med tiden.

Jag tycker det blev riktigt bra! Samt att vår svarta diskho verkligen poppar nu när bänkskivorna är ljusare än förut. Diskhon är av märket ”Franke Sirius” och har det unika materialet tektonit. Tektonit är stöttåligt, värmetåligt och extremt hårt material. Dessutom är det inte lika högt slammer och bång med det här materialet. Det var egentligen så det började, med diskhon, eller rättare sagt vattenkranen. Den var gammal och läckte, och lagad två gånger. Så vi fick nog och bytte ut kran och diskho. Följden blev sedan, slipa bänkskivor. Hade ju varit bättre att göra i en annan ordning, men det gick ju ändå!

svart diskho
Svart diskho ”Franke Sirius” – saknas lite svart silikon runt om