Kamerautrustning som passar bäst på resan

Kamerautrustning. Inför vår resa till Kroatien skulle jag ha behövt en riktig kameraväska. Både för en inbiten och lite rutinerad fotograf, samt för nybörjaren, finns det en uppsjö av kameror, objektiv, stativ och tillbehör att välja mellan. Fotoutrustning har i alla tider var en ganska dyr hobby och det kan därför vara bra att kunna sålla lite mellan allting för att bäst komma fram till vad just du behöver.

Sportfoto – använd rätt väska på resan

Att resa med en massa packning och samtidigt få med sig favoritkameran, objektivet och kanske stativet kan verkligen vara en utmaning. Ett bra tips kan då vara att ha en riktigt bra väska som är gjord för kameror och objektiv som också är stoppad med gummi. Försök också att hålla din väska stående så gott det går i bagageutrymmet. Det minskar risken för att något går sönder. Checka aldrig in din kamerautrustning då väskor ofta kan slängas runt och inte alltid behandlas så väl. Plocka av alla lösa delar som du har på din kamera och skydda de så gott det går. Om du inte har gummi går det även bra att vira in de i kläder och annan packning.

Se hur andra fotografer inom sport gör

Stjärnfotografen Joel Marklund är en av få som faktiskt får fotografera inifrån målet. Det här är något som NHL och andra ligor inom hockey har slutat med vilket gör att många av hans kollegor hoppar till när han berättar om det. Han har tagit många bra fotografier på bland annat storheter som Peter Forsberg och så ett närmast unikt porträtt på Henrik Lundqvist. Lundqvist slutade nyligen i NY Rangers men kommer kanske fortsätta i någon av klubbarna i NHL. Idag ligger i alla fall hans senaste svenska klubb Frölunda HC på 2.60 i odds och skulle därför vara ett intressant läge för Lundqvist för fortsatt sportspel.

Många av de fotografer, generellt, som jobbar för tidningar använder sig ofta av så kallade telezoom-objektiv. Dessa fungerar utmärkt på långa avstånd. Ställ in kameran rätt så du verkligen får spelaren, cyklisten, sprintern eller varför inte tränaren i fokus ordentligt. Följer du sportnyheterna och kontinuerligt tittar på de bilder som läggs upp på tidningar på webben och liknande så kommer du garanterat att bli en bra fotograf.

Använda rätt inställningar för ditt sportfoto

För dig som ska fotografera sport är det också viktigt att alltid använda sig av rätt inställningar. Har du ett objekt som rör sig hela tiden bör du ställa in din kamera så att den kan fånga dessa moment bäst. Slutartiden bör därför vara ungefär 1/640, minst. Detta gör att kameran tar bilden på en 640 del av en sekund. Den kan därför fånga något som rör sig oerhört snabbt. Men framför allt bilar, motorcyklar och annat. Men även fotbollsspelare som rör sig i sidled väldigt snabbt och även inom annan kontaktsport som amerikansk fotboll och hockey.

Du kan även behöva dra upp ISO, ljusstyrkan, på kameran, ibland så högt som kanske till 1600. Men detta gäller oftast för en väldigt mörk miljö. Här kommer också en inställning som kanske är den allra viktigaste. Inställningen på kameran för vilken typ av omgivning eller ljus det är. Detta brukar ofta yttra sig i exempelvis Porträtt, Landskap, Neutral men också kanske Molnigt, Grynigt, väldigt mycket röd färg eller liknande. Köp även in ett bra objektiv som gör att du kan fotografera på långt håll så är du igång. Prova olika vinklar också när du fotograferar. Det är detta som skiljer en amatör från ett proffs.

Fotografera ofta och försök verkligen testa dina gränser. Fotografera på huk, lägg kameran på någon speciellt plats och använd självutlösaren. Kanske fångar du en bild du aldrig trodde att du skulle få. Har du även möjlighet att fotografera människor i rörelse på ett eller annat sätt, är det också en väldigt bra träning.