Gozo och Comino

Gozo och Comino var de platser vi besökte vår andra heldag vi hade på Malta.

Resan dit var ju en upplevelse minst sagt. Dagen innan övervägde vi om vi skulle våga åka på den här resan ut till öarna, med båt. Det var nämligen en hel del vind och vi hoppades väl att det skulle mojna ut. På morgonen gick jag ut på balkongen och såg ut över hamnen, det blåste förstås men jag tyckte inte det var så jättefarligt.

Vi bestämde oss för att åka på den där båtresan ändå. Så vi gick ombord på Captain Morgan-båten. Jag var supertaggad och såg verkligen fram emot att besöka öarna Gozo och Comino.

gozo och comino
Mellan Gozo och Comino

Gozo och Comino – systeröar till Malta


Gozo och Comino är två systeröar till huvudön Malta. Detta karga landskap med magnifika vågor från Medelhavet som slår emot klipporna. Kryssningsrundturen från Sliema börjar ganska bra. Solen värmer och vi sätter oss längst upp längst fram i båten. I båtbiljetten ingick fri dryck under hela resan. Toppen! Så kommer vi sedan ut mer på öppet hav och det börjar blåsa mycket mer än innan. Medelhavet, alltså vilka vågor.

Det tog nog ungefär en timme från Sliema till ön Gozo. Jag var inte så jättesugen på någon gratisöl, så vi fyllde på vattenflaskorna istället. De sista 15-20 minuterna av resan började jag må lite halvdåligt av den gungande båten. Till slut känner jag att det faktiskt inte går längre och springer ner till första bästa toalett, som råkar bli på herrarnas. Jag tror nog jag kräks tre gånger i omgångar. Det var som en mardröm, men i slutändan skulle det vara värt det även fast jag just då kände mig väldigt olycklig.

Hamnen på Gozo

Så väl framme på Gozo var det tänkt att vi skulle åka en liten guidad busstripp runt den lilla ön. Men det såg jag inte fram emot efter båtturen, så vi bestämde oss för att stanna i hamnen och strosa runt. Jag var väldigt mör men vi gick iväg en bit och fick se lite grann av Gozo ändå.

Gozo

Efter typ 45 minuter kom båten tillbaka till Gozo igen efter att ha lämnat andra turister på Comino, vilket jag inte riktigt förstod varför först. Jag var ganska snurrig och ledsen eftersom jag trodde att vi missat Comino och blå lagunen. Men vi fick ju såklart också åka dit som tur var. Så vi klev på båten igen och åkte inte så långt över till Comino!

Blå lagunen Comino Malta
Kargt landskap med turkosfärgat vatten

Vi fick en timme att utforska den lilla ön, men vi höll oss intill den vackra blå lagunen. Ni ser ju vad fint det är! Jag hade bikini på mig, men vi hade inga handdukar. Vi badade inte men njöt av utsikten och åt fruktcoctail och åt glass.

När det så var dags att kliva på båten igen och åka tillbaka till Sliema blev jag allt lite nervös. Vi klev på båten, och jag passade på att ta en öl innan vi åkte iväg. Vi bestämde också att kliva av på det stället där vi hämtade upp folk på ditvägen. Vi satte oss återigen längst fram högst upp. Men den här gången stod jag upp hela vägen och höll i relingen. Jag hade järnkoll på vågorna kan jag säga!

Vågorna var nu ännu högre, men det gick bra bara jag koncentrerade mig. Men vi hade lika gärna kunnat bada i blå lagunen för jag blev dyngsur av vågorna som sköljde över båten! Vi gick iland och jag fick gå som en blöt hund en bra bit till bussterminalen. Efter bussresan tillbaka till vårt hotell på Sliema var jag helt slut. Men ändå jätteglad att vi varit på Gozo och Comino, och vill gärna åka dit igen. Fast under lite andra väderförhållanden kanske, haha.

Kopplar av vid blå lagunen