Granskott och decemberyra

Decemberyra var det igen ja. Det började med Black Friday, eller Black Friday-week snarare. Folk blir som tokiga och ger sig ut i handeln för att få tag på de bästa klapparna för bra pris. Jag hade varken tid eller lust att ge mig ut och trängas. Men däremot så passade jag på att fynda på nätet i lugn och ro. Hittade ett par julklappar som tonåringarna önskar sig. Ska bara få tid att slå in grejerna i fint julpapper, gärna i lugn och ro med en kopp glögg och värmande brasa i bakgrunden. Fridfullt. I tanken.

Jag kan inte riktigt förstå att det är december redan. Vi har fått snö, den har smält bort. Vi eldar inne och värmer upp bil och skrapar rutor ute. Pyntar i mörkret med fina ljusslingor och byter ut blommor till julros, hyacint eller amaryllis. Jag såg en så fin grön amaryllis som jag skulle vilja ha. Men hittills har jag lyckats få hem ett par hyacinter bara.

I söndags, 1:a advent och allt, gick jag och dottern ut i skogen. Vi letade efter mossa och granskott,…nej jag menar minigran eller kanske heter det prydnadsgran ute i handeln. Fick med oss två fina minigranar, en till krukan på framsidan och en att ha i vas inomhus. Mossan hamnade i adventsljusstaken, vilket är oerhört brandfarligt men jag lovar att ha stenkoll på den. Även lite mossa trycktes ner i en kruka med hyacint och annat pynt.

Imorgon jobbar jag hemifrån, och om det är skapligt ljust ute ska jag försöka få till några nya foton. Varit lite dåligt med fotograferandet på sistone, som det brukar bli denna årstid. Så här såg det ut förra året runt 1:a advent.

Granskott

Apropå granskott som jag av någon anledning nämnde ovan, så googlade jag på det. Google kan vara väldigt jobbigt för ibland hittar jag inte alls vad jag söker. Men alltså, ibland bara älskar jag Google för jag hittade en så mysig blogg som heter Rowan Tree, med ett inlägg om att göra sin egen granskottssirap. Ja, de går tydligen att äta, och är rikt på C-vitamin! Det måste jag ju prova på, men får vänta till våren då. Vågar man förresten, läste att det inte ingår i allemansrätten. Undrar om man får plocka mossa? Hej Google!

granskott
Foto: Rowan Tree