Touch and try del II – Sony NEX-5N

Okej,..idag när jag kom hem bytte jag om direkt och tog med mig kameran ut i skogen. Sotis, vår katt, följde glatt efter mig en bit. Suveränt för då kunde jag öva på seriebildstagningen och den fungerade ju bra. Otroligt snabb även fast batteriet inte är fulladdat. Det blev lite klickande i menyer nu när jag både ville fota katten i rörelse, samt zooma in blommor. Men man lär sig snabbt hur man ska gå tillväga, det gäller att tänka snabbt bara. Inte så många rattar att vrida på nu nämligen, det finns en virtuell programratt och displayen är ju klickbar. Rätt coolt för jag kan sätta fingret på displayen och bestämma fokuspunkt om jag vill.

The Sotis Walk

Märkte återigen att kameran inte vill fokusera som jag vill ibland,…alltså jag har ingen aning om varför det blir så. Någon som vet, någon som har en Sony NEX-5N. Är det något man får vänja sig vid, eller kan man komma runt det med olika inställningar tro? Enligt testet i Icakuriren tyckte man att den hade långsam autofokus. Men på andra sidor har jag läst att man tycker att den är snabb…

En sak som är frustrerande. Den kan ju fota i RAW-format, vilket jag alltid gör för att kunna redigera fotona smidigt i efterhand. Men, sedan jag bytte kamera och ska öppna RAW-filerna i Photoshop CS4 så vill de inte öppnas…? Antagligen måste jag ha en nyare version än CS4,..och hur kul är det på en skala. Jahapp bara att forska vidare då. Måste lösas! Eller så får jag plugga hårdare när det gäller manuell fotografering.

Fortsättning följer…

Hundkex

3 thoughts on “Touch and try del II – Sony NEX-5N

  1. Så kul med ny kamera! Önskar jag kunde gå en fotokurs hos dig!! Hade verkligen velat lära mig lite mer i ämnet!
    Hoppas du hittar någon som kan hjälpa dig med dina frågor. Tyvärr vet jag inte så mycket vare sig om kameror eller photoshop!

    Kramar

  2. Vad dumt att det inte går att öppna RAW-filerna i ditt befintliga program… :-( Och det följde inte med nån programvara med kameran som kan fixa det?

    Nu vet jag ju inte hur fokussystemet är konstruerat på en Nex, men om en vanlig systemkamera ”kladdar” med fokuseringen så kan man ju testa med att bara låta en autofokuspunkt vara aktiverad (vilket jag mer eller mindre alltid kör med, för det blir så bra till små motiv som blommor och fåglar tex – och framförallt när man tar macrofoton). Så kolla om den möjligheten finns!

Comments are closed.