Pelargondjungeln

Att googla hur man beskär pelargoner är ju en djungel. Visste ni att Mårbacka är en zonalpelargon?..vad nu det innebär, men om jag förstod rätt lättskötta och starkväxande. Jag har just nu tre stycken Mårbackasticklingar och en moderplanta. Alltså den jag tog sticklingarna ifrån i höstas. Den klippte jag ner innan jag ställde ut den i vår iskalla tvättstuga där det finns ett fönster, och där fick den och sticklingarna stå över vintern. Ibland fick de lite vatten.

Sedan kom mars och jag ställde fram sticklingarna i köksfönstret för mer ljus, jag tror det var i mars i alla fall. Efter ett tag blev krukorna för små så jag har planterat om de i större krukor en gång. De ser faktiskt jättefina ut. Däremot ser moderplantan ganska trött och ranglig ut (ingen bild på den nu). Den får i och för sig en massa nya blad. Borde jag klippa ner den, toppa den eller vad det nu heter. Toppa betyder tydligen att man nyper bort toppen så att plantan grenar sig. Okej, toppen…jag och mina ljusgröna fingrar. Jag är rädd att jag ska eliminera den för gott om jag rör den nu. Men google säger att man kan toppa både sticklingar och gamla plantor ett par gånger under våren.

En av sticklingarna var som ett långt skaft med lite blad upptill, och jag tänkte den där blir nog inte vacker. Men enligt min kompis google så blir just dessa som ”ränner på höjden” både tätare och finare, och det har börjat komma lite blad på stjälken nu. Tjoho! Jag har ett annat frågetecken dock som jag inte lyckats hitta något om.

Det är vad jag gör om det kommer en blomknopp på sticklingarna nu?…ska dessa bort?…eller låter jag den blomma nu. Är det för tidigt att knipsa bort blomskotten, orkar sticklingen med. Shit, livets alla val!

Sticklingar av Mårbackapelargon
(Emmas påskpynt i mitten)

4 thoughts on “Pelargondjungeln

 1. Hihi.. ja det är inte lätt m alla dessa val. Jag har en köttätande växt på växtning, rättare sagt Zofia :)
  Du.. dom jag höll på m kodmallen igår.. allt var kaos.. huller om buller, men fick i ordning den till slut.. hoppas jag. Never att jag rör kodmallen igen… Puh

 2. Jaaa, en helt underbar och lugn påskhelg har vi haft i Valbo. Chokladtårtan bjöd mamma på och jag undrar om jag inte ska be om receptet :)

  Å´apropå pelargoner så blev det enkelt för mig i år….alla döda och komposterade. Bara att investera i nya…
  Ha de gott!

 3. Vad fina! Du ser ut att ha lyckats väldans bra. Jag har nog också Mårbacka på balkongen som jag bara låtit stå sen i somras. Nog dags att se om de överlevt:-)

  Kramar

Comments are closed.