Tandställning

Idag var det dags, Emma fick tandställning. Hon hade bestämt sig i förväg att välja färgen lila. Jag tänkte att hm,..kanske hon skulle ta en neutral färg om det nu är så att hon ska ha den länge. Vi kom dit och fick prata med hennes tandläkare som förklarade att färgen man får välja kan bytas ut allt eftersom hon kommer dit för att spänna åt tandställningen. Det är alltså inte själva fästena eller tråden som är i färg, utan som ett litet gummiband som ligger runt fästena för att hålla fast tråden. Men då så, då var det ju bara att välja och vraka. Färger fanns det gott om!

Fotograferade inte idag för vi var inte ensamma på rummet, det fanns en annan patient där också. Kanske jag kan ta det nästa gång istället, Emma ville nämligen ta en bild på henne själv och sin tandläkare hon haft genom alla år från första början på den här LKG-resan. Det har varit många vändor till sjukhus för kontroller, logopeder, foniater, konferenser och stora operationer för den här lilla tjejen. Idag är hon snart 10 år fyllda och har alltså kommit till tandställning och allt vad det innebär med skavsår, värkande tänder och, ..just det..det där med att inte få äta vilket godis man vill. Självklart är det favoriterna som hon får avstå ifrån…sega godisar! Även hårda frukter får hon inte bita i, som äpplen t.ex.

På vägen hem såg hon fundersam ut. Konstigt känsla förstås. I bilen satt hon stilla så stilla… och tittade ut genom fönstret en lång stund. Till slut kikade jag bakåt på henne och då sov hon, framåtlutad utan att luta huvudet mot något. Det måste ha varit påfrestande med den där plastskenan i munnen i en timme som spänner och drar, men den slipper hon nästa gång.

4 thoughts on “Tandställning

  1. Aww, finaste! Vilken kämpe hon är. Är det vanligt att ”våra ungar” behöver tandställning. Känns som väldigt långt borta. Isolde drog ut en av framtänderna förra månaden (hon hade ramlat och den klarade inte fallet så bra), fick en liten tankeställare om att det kanske inte kommer fler tänder där nu… Lite konstigt är det.
    Krama henne från Isolde <3

  2. Tandställningarna idag är faktiskt jättefina och speciellt när dom kan välja olika färger på snoddarna. Malin har haft sin i snart 2 1/2 år men i mitten på feb ska hon äntligen få ta bort den. Hoppas Emma inte får allt för mycket skavsår i början. Tuff tjej!

Comments are closed.