Är det här Karljohan?

Hej! Nu får ni hjälpa mig lista ut vad det här är för en svamp egentligen. Jag har aldrig plockat annat än gula kantareller och trattkantareller. Men när jag såg den här i skogen så tyckte åtminstone jag att det påminde väldigt mycket om en Karljohansvamp. Jag har tagit tre närbilder så vad tror ni? Karljohan (stensopp)?…ätlig, oätlig eller giftig? Finns det förväxlingssvampar?

Det skulle ju vara kul att prova på en annan matsvamp än de traditionella kantarellerna. Men har stor respekt för svamp. Men om det visar sig vara en Karljohan eller dylikt så får ni hemskt gärna tipsa om hur man rensar, steker, torkar och så vidare.

Nu ska jag steka upp de gula kantarellerna under tiden. Hoppas på er hjälp här nu, later!

Klicka för bildspel.

6 thoughts on “Är det här Karljohan?

 1. Det är säkert en Karljohan. :-) Jag är så pass säker på det, att jag åtminstone vågar föreslå dej att smaka på den. En pytteliten bit bara. :-) Skulle du då tycka att den smakar beskt eller illa på annat vis, så strunta i att laga till den. Jag skippar alltid sopparna till förmån för kantareller, för jag tycker helt enkelt inte att Karljohan mfl är tillräckligt goda jämfört med dem. Bara för att nåt går att äta behöver det ju inte vara gott, menar jag. Men det är ju en smaksak, förstås! :-)

  Om du vill laga till Karljohan så är mitt tips; Skär den i bitar och stek i smör, salta och peppra. Eller om du vill torka: skär den mycket smått eller i tunna skivor.

 2. Jag är helt värdelös på svampar så jag törs inte svara någonting där! :) Men gott är det iaf.
  sv:
  Har inte fått nåt klagomål om att texten skulle flyta ihop med olika inlägg. Så jag hoppas att det bara var tillfälligt för dej. Eller har du fortfarande så?

 3. Visst är det en Stensopp, eller Karl-Johan som den finludna varianten också kallas för. Den kan variera i hattens färg, foten är alltid som på din fast formen kan vara olika rundad eller smal.Italienarnas Porcini. En fin matsvamp, godast stekt i olivolja med lite salt. Fin att äta rå när den är liten och fast, med fin olja och flingsalt. Underbar att torka.
  Ditt exemplar är lite äldre, rören har mjuknat och då skulle jag ta bort dem.
  Det finns inga direkt giftiga soppar men en som man kan missta för en Kalle, Gallsoppen. Den är mera rosa under, smakar spya och har en otrevlig lukt.Får du en bit sånt i maten så är det bara att kasta hela rätten, så illa smakar den. Du lär dig lätt att känna igen den med lite övning. Kolla också upp Soppsnylting, det är mycket sånt just nu. En parasitsjukdom på soppar som gör dem äckliga och ger magont.
  Kolla gärna på Svampguiden.com. Där finns ett Forum du kan lägga ut bild på om du tvekar om någon sort. Experter och vanliga svampplockare flockas där. Bra info med bilder på svamp och en gratis app finns också. Och nej, jag äger inte siten, är bara besökare där:-)

  1. Tack nu vet jag lite mer Karljohansvampen, eller stensoppen. Tyvärr åkte den i soporna för jag vågade inte chansa, men kliver jag över en igen så kanske man skulle testa, men måste se upp för soppsnyltingen förstås.

Comments are closed.