Dag 3 – dagen efter op

Bentransplantation till käkspalten 2009-09-03

Här ser ni ett par närbilder som jag använt brushes i form av färgstänk på. Det blir lite extra copyright på så sätt. Emma har även godkänt dessa bilder.

Under natten vid 3-tiden vaknade hon själv och sa att hon behövde kissa, så denna gång tog vi rullstolen till hjälp vilket behövdes. Lite antibiotika fick hon för andra gången. Tredje gången tidigt på morgonen samt stolpiller fast det blev bara 1 av 2. Förstår henne att hon inte vill ha det. Mamma Mu-CD går varm här på nätterna.

Kl 8 kom Emmas doktor Malin och frågade hur det gått och hur Emma mådde. Det blev youghurt, saft och flytande Alvedon eftersom stolpillrena inte är så populära varken för Emma eller mig som får ge dem. Kl 12 skulle vi ner till tandläkaren så strax innan det fick Emma nytt fräscht sjukhuslinne och vi flyttade henne till rullstolen. Tandläkaren gjorde rent i munnen så all torkat blod försvannn hon sa att vi ska ringa Folktandvården och boka in 5 st besök för rengöring. När vi kom upp till avd igen fick Emma lunch, varm och kall soppa, glass. Emma åt nästan hela skålen med varm soppa i sakta takt när hon satt kvar en stund i rullstolen. Sängen blev bäddad med rena lakan och sen ville hon ligga ner och vi fortsatte med soppan. De tar tempen då och då, som högst 38 grader men det är vanligt tydligen. Nu sitter vi och vilar en stund. Ssk kom in och sa att om hon orkar är det bra om hon provar stå upp en stund vid sängkanten så det ska vi prova. Vi har gått över till bubbelvatten med blåbärssmak och det verkar gå ner lite fortare. Så pass bra går det nu så att de ska ta bort glukosdroppet.

Emma har slumrat till en kvart, druckit lite mer bubbelvatten och vid 15-tiden varit på toaletten och gick själv tillbaka. Sen kom ssk in och spolade igenom infarten i vä hand där glukosdroppet suttit som nu blev borttaget. I vä fot har hon en till infart ifall att det skulle vända, men det verkar gå åt helt rätt håll. Snart ska hon få nya förband på höften och kl är 15.40.

Kl 15.45 fick hon mera Alvedon i flytande form, väck med stolpillrena! Lite mer vatten fick hon i sig direkt efteråt, 10 klunkar för att vara exakt enligt Emma..hehe. Kl 16.45 kom en massa läkare och rondade. Frågade hur det var med Emma och de trodde hon kunde få åka hem dan därpå. Vi ska öva mera på att gå, kanske med kryckor imorgon. När medicinbollen som har värkstimulerat höften är slut, räcker cirka 50 timmar, får hon ingen ny utan det räcker med Alvedon. Så troligen får Emma slippa den imorgon.

Nu är kl snart 18 och Emma har ätit en hel skål med varm soppa. Hon har totalt fått i sig 1490 ml vätska idag vilket är bra för de rekommenderar mellan 800-1000 ml på en dag för att få åka hem. Hon börjar se piggare ut och pratar lite mer. Svullnaden på kinden kommer bli värre till morgondagen men sen lägger den sig. För att blodtrycket ska sätta fart stod Emma vid sängkanten en stund, efter det ville hon vila och vi läste bok. Det blev toabesök och en sväng i rullstolen ute i korridoren. Vi gick till lekrummet och på tillbakavägen mötte vi sjuksköterskan som ville ge Emma lite munskölj och Alvedon inför kvällen. Så det var nog bra att vi tog en liten sväng innan vi somnade. Vi tog munsköljen på toaletten direkt efter lite småprat med ssk. Emma stod upp då och sen gick hon tillbaka till sängen, tar Alvedon och vatten. Sen somnade hon bredvid mig vid kl 20. Enligt ssk så är medicinbollen slut nu men vi tar bort den imorgon. Emma känner av lite från höften ibland. Hon kämpar verkligen på, för hon vill så gärna åka hem imorgon! Vaknar efter två timmar och är törstig. Lite Mamma Mu och sen sover vi igen.