Dag 2 operation

Bentransplantation till käkspalten 2009-09-02.

Obs! Vissa bilder kan vara obehagliga att titta på. Med Emmas tillåtelse får jag visa dessa bilder. Klicka för bildspel.

Under natten vaknade hon mycket och ropade efter mig och undrade var jag var. Mellan kl 00-02 var hon lite ledsen och ville verkligen åka hem men jag tröstade henne och förklarade allt en gång till. Efter midnatt skulle Emma vara fastande och kl 6 på morgonen fick Emma lite saft och sen somnade vi om, jag frågade om hon ville att jag skulle vara hos henne men hon sa att hon somnade bäst själv,..hihi hon var nog bra trött då.

På morgonen blev det dusch med HibiScrub igen. Vi gick till tandläkaren 08.50 där de tog lite och förklarade vilka tänder som skulle tas bort under operationen. Den ena var alldeles för roterad med emaljen i mycket dåligt skick som det kan bli för spaltbarn, och två st satt på samma ställe. Efter duschen fick Emma ett sånt där fint sjukhuslinne och vi stannade inne på rummet. Kl 10.30 kom ssk med en skvätt medicin som skulle göra Emma lugn, fick absolut inte gå upp ur sängen efter det. Hon fick även Emla på armveck, handrygg och fotrygg.

Strax efter 11 var det dags att gå ner till operation. Utanför op-rummet fick jag på mig skyddskläder och mössa och vi hälsade på två op-ssk som gick igenom Emmas journal. Pappa fick åka upp till avd igen och jag stannade kvar. Nu blev Emma tårögd och darrade med läppen. Hon fick komma till mammas famn och vi gick in till operationssalen. Jag lade ner henne på den varma sängen och vi fick bokmärken att titta på när narkosläkaren kom för att sätta dit infarten. Det gjorde lite ont en stund men sen gick det bra. Sen blev det antibiotika som förebyggande och den där mjölkliknande medicinen som söver. Vid 11.45 sov Emma och jag fick gå upp till avd igen. Usch, gråten satt i halsen och ögonen, ville ju inte göra Emma mer ledsen.

Operationen skulle ta 2-3 timmar så vi gick ner till Uppsala stad, kollade in mannens hotell och sen åt vi lunch på stan. Efter det gick vi längs ån tillbaka till avd igen. Två timmar blev tre och tre blev 3½ timme och sen meddelade de att Emma var klar och väntade på oss på uppvaket. Den där känslan innan är jobbig, alla tankar och oroligheten i magen, kände mig smått illamående och trött.

Uppvaket: Vi åkte ner till Emma och hon sov så gott i nästan en timme, vaknade till och fick se oss, sen sov hon ett tag till. Hon fick lite extra syre och glukosdropp. På höger höft har de tagit benvävnad och det är stygn, steristrip och förband på. De har även satt en liten slang där med en medicinboll som automatiskt pumpar ut smärtstillande så Emma inte ska ha ont. Nallen Olly har fått vara med hela tiden. Emma vaknar till ibland och vill komma upp men det får hon inte än. Hon hostar lite blod men det kommer från käken där de opererat. Hon skulle få ett stolpiller och ville att jag skulle ge det. Det har vi inte gett henne på länge, vi använder flytande hemma men nu fick hon inte ta flytande direkt efter operationen. Det kändes konstigt för henne, inte kul med sådana. Efter två timmar får vi åka upp till avd och kl är 17.30. Tänderna, 3 st, följer med i en liten burk.

Bandaget har bytts två ggr och hon får dricka saft och saftsoppa men får i sig bara lite så det blir glukosdropp under natten. Mellan 20-21 gick Emma med vår hjälp till toaletten men det kom inget, på vägen tillbaka till sängen blev hon trött och skakig så vi bar henne sista biten. Sen sov hon på en gång. Inte så konstigt när hon inte har så mycket näring i kroppen och gått igenom denna stora operation. Vår kämpe!

3 thoughts on “Dag 2 operation

  1. å lilla gums,, va duktig hon är .. nu vill man ju bara ses fort som ögat. hoppas allt är bra med er..
    krama om från oss.. hälsa

Comments are closed.