RAW + JPG

Idag var jag ute i en timme. Tog med mig kameran och fotade med både RAW och JPG. Sen hittade jag CD-skivan som kom med vår kamera och installerade Image data converter. Vilken bra grej! Provade på ett par bilder och det gick faktiskt att få till dem så de såg rätt så okej ut ändå. Jag provade lite EV-justering, vet inte vad det betyder, men det gjorde nånting med hela bilden i.a.f. Men några saker som jag undrar över är:

  • Färger som är utanför omfång – Man kunde välja att bocka i detta och så såg man som små prickar lite överallt på bilden, är det nåt som ska bort? Och vad justerar man då för något?
  • Visa 16:9-område – Valde man detta så blev bilden skuggad smalare. Ska man alltså spara bilden så sen?
  • EV-justering – Vad är det egentligen som ändras i bilden?
  • Skärpa – Här kunde man välja mängd, översvängning, undersvängning och tröskel. Såg med ögonen inte att det blev bättre eller sämre så jag vet inte om jag gjorde rätt.

Det kanske inte är någon som vet och jag kanske lär mig se med tiden vad som blir bra eller inte. Vår stationära dator verkar väldigt skum och startar om sig själv då och då. Jag ska se om jag kan få till det ändå och lägga ut nån av bilderna som jag lekt med.

One thought on “RAW + JPG

  1. Har ingen erfarenhet av det programmet du använder men de sista två punkterna kan jag hjälpa till med. EV-justering är exponeringsjustering, alltså om bilden är under- (för mörk) eller överexponerads (för mycket ljus) så kan du justera detta åt endera hållet.
    När man justerar skärpa så se till att ha bilden förstorad såpass mycket att du ser skillnaderna när du ändrar värdena :)

Comments are closed.