ecokaffe


Var tvungen att prova kameran med white balance på auto som jag fått tips om av en så snäll bloggare. Så nu vet jag vad AWB står för… haha. Jag har också lyckats hitta hur man ställer in RAW. Jag valde RAW+JPEG så får jag dublett. Men ska man alltid ha RAW, när kan det vara bra att använda RAW-format…t.ex skulle jag ju ha haft det på innebandyn för då hade jag nog kunnat rädda de bilder som blev så överexponerade så personerna på bilderna slapp spökvita ansikten. Nåt annat tillfälle som det är praktiskt?…
Hur blev bilden tycker ni? Vet inte vad de andra inställningarna var och inte hur man får fram det heller. Förresten, Ica Eco var faktiskt gott och jag vet också att det innehåller inte lika mycket nickel (ja, nickel) som andra märken.
Jag är så tacksam för all hjälp jag får med fotograferingsinställningar och annat. TACK TACK TACK!

2 thoughts on “ecokaffe

  1. Jag använder RAW format eftersom jag vill ha bilden fri från kamerans redigering som görs om man fotar i jpg (då komprimerar kameran bilden i färger, skärpa, kontrast osv, bilden förlorar sin ursprungliga data. Vilket absolut inte är negativt utan positivt om man inte vill redigera bilderna i efterhand). Får jag bilden som råkopia bestämmer jag själv vad jag vill ha för vitbalans, kontrast osv. Nackdelen med raw är att formatet förutsätter redigering. En råkopia precis som den är, är oftast inte så rolig. Har du fotat ,ed RAW+jpg inställt på din kamera så kan du enkelt se skillnaden mellan de olika formaten.
    Fördelarna jag ser med RAW formatet är främst under vinterhalvåret då det blir många inomhusbilder i olika glödljus och många bilder i bländande snö, då vill jag själv kunna styra vitbalans, temperatur och för snöbilder även kontrasten. På sommaren spelar det inte så stor roll eftersom det naturliga ljuset ger bra förutsättningar för jpg bilder. Jag tycker det är snabbare och enklare att redigera RAW bilder i Camera Raw än jpg bilder i Photoshop så det är också en av anledningarna till att jag fotar i RAW. Bilderna tar dock rätt stor plats både på kamerans minneskort och på hårddisken. Man får vara duktig på att sålla och radera de bilder man aldrig tänker använda ;)

    Jag tycker ljuset och vitabalansen i den här bilden blev superfint!

    Kamerans inställningar och ev redigeringsinställningar hittar du i filens Metadata som du kan se i det filsorteringsprogram du använder för dina bilder (jag använder Adobe Bridge, tror att man ska kunna ta fram och visa Metadata i alla olika typer av filsorteringsprogram).

  2. Jag råkade klicka på ”Skicka kommentar” tre gånger, därför tog jag bort två dubbletter ;)

Comments are closed.