Frönyheter 2020

Frönyheter är alltid spännande! Nu är mina fröer planterade och redo att förkultiveras. Det kliar i fingrarna och det kommer att bli en lång väntan på både grönsaker och fina sommarblommor.

frönyheter 2020
Impecta.se

Frönyheter – kornvallmo Amazing Grey

Denna nyhet som ni ser ovan är jag väldigt spänd på. Kornvallmo ska dock sås på friland och det är alltså inte dags än på ett tag. Men ni ser ju vad fantastisk den är! Att den också självsår sig lätt för ju absolut inget. Så här står det om den; ” Stora, dubbla, skira blommor i poetiskt dimgrått och mystiskt purpurviolett med nostalgiskt inslag av dovt antikrosa. Mycket lättodlad sommarblomma för direktsådd i trädgårdsrabatt och blomsteräng”. Jag gillar att den är så fin i precis alla olika stadier. Helt fantastisk! Jag hoppas jag lyckas med mina halvgröna fingrar. Jag hittade denna hos Impecta, som så många andra av de frön jag köper.

vallmo
Trädgårdsjättevallmo

Andra fröer

Denna trädgårdsjättevallmo kan både sås på friland men även förkultiveras. Jag har haft röda en gång i tiden, men nu är jag nyfiken på dessa och har petat ner några i såjord. Jag tror de kommer passa fint ihop med någon typ av japanskt gräs.

Nedan ser ni två grönsaker som jag är väldigt sugen att sätta tänderna i. Har inte odlat dessa sorter förut. En finfin bifftomat ”Aunt Ruby´s German Green”, som är ett kulturarv från 1800-talet. Den är en av de största gröna bifftomaterna. Den ska förkultiveras i såjord och planteringsjord.

Musselsquash ”Custard White”, alltså hur fin är den inte? Den kan ätas färsk, ugnsbakad eller grillad m.m. Förkultiveras i planteringsjord, eller direktsådd när jorden blivit uppvärmd. Så den och bifftomaten ska jag peta ner så fort jag fått hem en bra planteringsjord. Har bara såjord hemma just nu.

odla själv
Bifftomat och musselsquash

Blekselleri och miniaubergine

Dessa två har jag inte heller odlat förut. Blekselleri ”Giant Red” ser ut som rabarber först med sin purpurtonade färg. Denna delikatessgrönsak används traditionellt i soppor och buljonger men är också god att äta färsk. Jag tänkte ha den bland annat i soppor som sagt, men också i smoothies. Förkultiveras och ska gro på 10-30 dagar. Denna väntan alltså.

Miniaubergin är en av årets nyheter! ”Jackpot” passar för krukodling och levererar dessa sidensvarta frukter som jag älskar! Förkultiveras och gror även denna efter 10-30 dagar. Är så spänd på denna!

Jag vill ju verkligen åt lila/blå/svart mat som jag läst ska vara så bra för vårt hjärta och vår hjärna. Här ser ni lite av min lilasvarta skörd förra sommaren. Egentligen så vill jag ju ha ett litet växthus. Nu sår jag på friland i en liten inhängnad, men tyvärr så kommer det dit både katter, fåglar och rådjur och vill mumsa och bajsa ner. Det är inte så kul. Jag tror jag ska flirta lite med maken så kanske vi kan snickra ihop något annat till i år!

Vad odlar ni i år? Har ni fått tag på några frönyheter?

odla mer
Blekselleri och miniaubergin