Peaky Blinders gangsterdrama

Peaky Blinders. Länge har vi blivit tipsade om den här serien med fem säsonger hittills. Och inte förrän alldeles nyligen har vi bokstavligt talat frossat alla säsonger! Den är mäkta imponerande denna skildring av det historiskt sanna gangsterdramat i Birmingham på 20-talet. Det är verkligen fängslande med fenomenala skådespelare som Cillien Murphy som har huvudrollen, och en av mina favoriter Tom Hardy. Ihop med det även fantastiskt filmning och musik. The Shelbys, ja det är mycket sprit, cigg, kriminalitet etcetera.

Ligorna som serien skildras utav hade medlemmar lite överallt, men tillsammans blev det Peaky Blinders. Soundtrack ”Red Right Hand” med Nick Cave and the Bad Seeds får mig att höja ljudet och nyfiket krypa djupare ner i soffan inför varje avsnitt. Allt är så snyggt ihopklippt och regisserat, kostymer, foto, musik, och alla citat. Du bokstavligen dras in i denna tidsera och det är bara så spännande att följa.

Peaky Blinders, skapad av Steven Knight. (Steven Knight ligger även bakom serien Taboo som jag tipsat om tidigare).

Året är 1919. Affärsmannen/bookmakern Thomas Shelby leder ett ökänt gäng i brittiska Birmingham. Det första världskriget har satt sina spår i form av PTSD i såväl han själv inom familjen. Thomas försöker ta sig upp i världen, både hederligt och ohederligt.

peaky blinders
Bildkälla: Pinterest

Peaky Blinders – i väntan på fortsättningen

På grund av pandemin har serieskaparen Steven Knight beslutat att de ska avsluta serien med en långfilm. Kanske är den klar under 2022/2023. En till säsong lär nog sändas först om man läser om det här. Där citeras det som ”slutet på början”. Hur spännande?! Jag kan knappt vänta. Rekommenderar verkligen den här serien,..”By orders of the peaking f*cking blinders”.

Under tiden finns det tips här på liknande serier om man som jag gillar kriminaldrama. Eller så kikar ni på mina tidigare serietips. Till exempel sydkoreanska Squid Game.

peaky blinders
Bildkälla: Pinterest