Vår livsstil

Vår livsstil förändras ständigt. Den ändras mer och mer för varje år som går. Trender förändras inte bara inom mode, utan idag även vad vi äter. Hur och när vi ska äta och vilken typ av träning som är bäst och ger mest effekt. Det råder alltid delade meningar i hur man ska göra och när. Men med ett bra inre finns det också chans till ett bra yttre. Vilket också gör att man presterar bättre, både privat och professionellt.

vår livsstil
Källa: Unsplash

Nu kommer en ny studie där man har undersökt närmare 400 000 personer och deras träningsvanor, och hur det påverkar deras egna ångestsymtom. Kortfattat kan man säga att studien visar ganska klart och tydligt att röra på sig dagligen och ha träning i sin vardag kan minska ångest hos både män och kvinnor. Studien är gjord och det kommer inte som en chock att 200 000 av de som man undersökte hade åkt Vasaloppet. Man jämförde sen dessa mot vanliga personer i samma ålder och som hade samma kön för att komma fram till detta resultat. I en gruppjämförelse hade de som åkt Vasaloppet ungefär 60 procents mindre risk att drabbas av ångest. Man har sedan följt dessa personer under en tjugoårsperiod.


– Fördelen med denna typ av epidemiologisk studie är att man med relativt enkla medel kan upptäcka tydliga mönster, som verkar spela roll på gruppnivå i befolkningen. På så vis kan man ringa in och fokusera på vad man ska undersöka. Undersöka vidare i mindre omfattande studier för att få mer kunskap om vad som verkligen orsakar mer eller mindre ångest. Förklarar Martina Svensson.

Vår livsstil – förändra både livsstil och mående med träning

För Jonas Blom är träningen verkligen en livsstil och något han till och med gör varje dag nu för tiden. Killen från Borgån har sprungit varje dag i ett år. Till och med 400 dagar, och tycker att det är något som han absolut vill fortsätta med.
– ”Jag har familj, två barn, frun som är företagare. Jag jobbar själv, och är själv företagare på deltid, så jag vet inte alltid när det finns en lucka”, säger han.

Det finns något som kallas run streak, där man försöker att springa så många dagar i rad som möjligt. Vilket hans son har fått prova. Enligt honom själv är det som någon form av egen forskning. Han vill se om det gör någon nytta, om han blir bättre och mer hälsosam av att springa varje dag. Hittills har det gjort honom glad. Blom fick sin inspiration av Ellen Westfelt som har sprungit varje dag i mer än 8 år. Blom brukar ändra sin terräng för att få lite omväxling.

En fotbollsspelare som gillar att springa och har gjort det mycket är Serge Aurier. Efter att ha spelat i storlaget PSG och haft en sejour i Tottenham, har han nu valt att gå till Villareal. Dygnet runt kan du hitta många bets och sportspel online, både om honom och hans lag. Det är alltid smart att läsa på så mycket du kan inför varje match. Att Villarreal vinner borta mot Bilbao har ett odds på 3.00.

vår livsstil
Källa: Unsplash

Att springa varje dag i flera år är kanske inte något som alla måste göra. Det skulle nog absolut vara något att testa. Om än i mindre skala. Att träning minskar ångest, kan nog de allra flesta som har tränat eller gör det nu, instämma om. Om man inte springer finns det många andra sätt att träna på.