Plantera dahliaknölar

Nu mina vänner har min dalia äntligen slagit ut i blom, en av alla knoppar i alla fall. Jag hoppas att de andra sätter fart snart innan den första blommar ut. Vore häftigt att se alla samtidigt. Jag tycker dalia är en mäktig blomma, alla dessa blad i denna lilla knopp. Även Mårbackapelargonen har satt fart och blommar. De får stå inne på inglasade altan, man vet ju aldrig när frosten slår till med detta konstiga väder, men vi får hoppas det dröjer länge än.

Plantera dahliaknölar i kruka

Tanken var inte att den skulle planteras i kruka, men jag märkte att det tog väldans lång tid för den att komma upp ur jorden. Så jag flyttade över den till kruka istället, vet inte om det hjälpte så värst. Den blommar ju först nu menar jag. Men jag läste någonstans att man kan förodla dahlia i kruka. Då skall den planteras ganska grunt, bara ett par centimeter jord skall vara ovanpå. Sedan ställer man den på ett ljust ställe och vattnar då och då tills man ser att det kommer upp lite grönt och sedan kan man plantera ut den.

Nu kommer jag göra som så att jag låter den här vara i krukan över vintern. Man ska ju ändå ta in dessa för vintern, annars blir det inga nya dahlior nästa år. Förvara dessa svalt, mörkt och frostfritt. I april kan de återigen planteras i jord.

Igår var det ju så härligt ute, inte lika varmt som i förrgår med 30 grader bara så där, men ändå. Solade en stund, rensade en stund, solade. Lite senare efter middagen blev det ett bad i spabadet. Vi har bytt ut vattnet nu, vilket var välbehövligt kan jag säga.

I ugnen har jag nu två plåtar fröknäcke. Det var så länge sedan jag åt fröknäcke, ska bli så gott! Ett hett tips när man är trött på tråkiga bröd, och detta är ju så mycket nyttigare.

plantera dahliaknölar

Dalia med alla lager av blad

dalia-pelargon-2

Dalia med knopp

dalia-pelargon-3

Mårbackapelargonen blommar!

plantera dahliaknölar

Allt detta från en enda knöl!

One thought on “Plantera dahliaknölar

Comments are closed.