I Prag bland byggnader och detaljer

Nu ni ska ni få se lite av Prag mina vänner. Jag kan börja med att säga så här, jag är väl skapligt nöjd med fotona men jag måste ha hamnat i trans eller något. Tagen av atmosfären och alla vackra byggnader och all denna arkitektur! Landskapsbilder är dock, som ni vet, inte min grej. Så det blir inte många foton med utsikter över vidda vyer eller hur man nu uttrycker sig. En och annan kanske ni får se.

Men Prag, så vackert det är där! Har ni inte varit dit så åk! En flygresa på två timmar, fast vi fick ju ett byte i Köpenhamn på ditvägen så det tog lite längre tid. Kom fram vid åttatiden på kvällen, checkade in på hotell Popelka som ligger i Smichov cirka 15-20 min med bil från flygplatsen. Vi fick vårt rum precis ovanför hotellobbyn, ett fint standardrum. Den rara receptionisten beställde mat från ett ställe i området, och vi beställde därefter en öl och satte oss i lobbyn och inväntade vår beställning. Maten kom i form av någon typ av spenatpaj med potatis vilken var rätt god faktiskt. Lite senare tog vi kväller, trötta och pirriga inför morgondagen.

Upp skapligt tidigt, men inte efter att ha legat och dragit sig lite. Hotellfrukosten var god och trevlig personal. Sedan var det ju dags att lite nervöst ge sig ut och försöka tyda karta, skyltar, köpa åkkort och vatten. Vi åkte både spårvagn och tunnelbana. Men mest till fots för det finns ju så mycket att se.

Efter att vi lyckats köpa två endagsbiljetter för 220 tjeckiska (c.a 75 kr) hamnade vi på Národni där Nationalteatern ligger som vi passerade på den här gatan. Gatan går ut mot bron Most Legi. Den bron gick vi aldrig över, istället gick vi längs Moldaufloden (Vltava) mot den äldsta bron Karlsbron (Karlov Most). Karlsbron, så mäktig! Men otroligt mycket folk mitt på dagen, turister, musiker, konstnärer men också tiggare med sina hundar. När vi gått över bron blev vi hungriga och på Mala Stramagatan svängde vi in på gatan Lazenska. Där hittade vi en restaurang på en bakgård och jag åt en god gulasch och till det en mörk Staropramen.

Nu var vi alltså i Lessertown (Lillsidan) och i nästa inlägg för ni se vart vi gick efter lunchen.

Narodni (Nationalgatan)


Närbilder på Nationalteatern

Its all about the details…

Vackra detaljer i en korsning

prag

Här börjar bron (Gotiska brotornet) från Gamla Stan sett

prag
…och här är på Karlsbron från andra hållet


Gamla Stan sett från bron


En av tretton helgonstatyetter över Karlsbron

prag

Vårt första lunchställe i Lessertown

Min resekamrat

God gulasch!


…och en mörk Staropramen

 

One thought on “I Prag bland byggnader och detaljer

Comments are closed.