Strimlad och torkad Karljohan

Med risk för att låta tjatig, men nu har jag strimlad och torkad Karljohan i en glasburk! Hur fjuttigt som helst blev det så det blir till att plocka fler faktiskt, och är det Karljohan-år så är det. Min Karljohan är strimlad och torkad i varmluftsugn på max 50° och luckan yttepytte på glänt. Det tog många många timmar kan jag säga, och då fick de ändå ligga över natten på plåtarna i köket eftersom jag inte vågade lägga ner de torra bitarna i glasburken riktigt än. Vissa var inte så där knäckigt torra så jag ville avvakta lite. Men nu får de ligga i burken med locket på glänt ett tag, vågar man stänga locket snart tro? Vill ju inte att de ska mögla ihop om det nu skulle finnas lite fukt kvar i de torra strimlorna.

Men som sagt, det blir nog fler vändor till skogs för att leta upp de där små herrarna och fylla burken ända upp. Tänk vad gott att sedan göra svampsoppa eller någon god sås.

Har sett att väldigt många hittat mina inlägg om Karljohan, men ingen har skrivit någon kommentar. Jag hoppas ni har blivit hjälpta, vore kul om ni ville berätta lite om era erfarenheter av Karljohan (stensoppen). Kanske ni har några bra tips eller råd. Kanske ni plockat de andra två varianterna som jag nu trooor att jag inte har plockat, och då menar jag finluden stensopp och rödbrun stensopp.

torkad Karljohan

Strimlad och torkad Karljohan

torkad Karljohan

4 thoughts on “Strimlad och torkad Karljohan

  1. Jag var ute och kikade efter kantareller i förra veckan, men det fanns inte alls många… Däremot hittade jag en hel drös med Karl Johan – fast jag tycker inte om den svampen, så de fick stå kvar. Ångrade mej dock lite nu när jag läste ditt inlägg… De skulle ju faktiskt kunna fylla en funktion genom att bara vara en tjusig prydnad; torkade och förvarade i en fin glasburk så där!!! :-D

    Får man fråga vad du använder dina torkade Karl Johan till??? Smular du ner dem i maten/såsen, kanske? :-)

  2. Nu har jag plockat några Karl Johan! Hittade små som inte var så farligt maskätna – tycker det är lite jobbigt med dem, att de nästan alltid är så tuggade på… :-X Lyckades inte strimla dem så där tjusigt som du, utan det slutade med att jag skar småbitar av alltsammans – och så stekte jag dem i smör. Och salt och svartpeppar. :-) Blev iallafall GANSKA gott!!!

Comments are closed.