Vi campar dag 3(3)…och lite bländarprat

 

Bländartal f/1,8
Exponeringstid 1/640 sek
ISO 160

 

När vi kom fram till Ullareds camping gjorde vi samma sak där. Först upp med tältet och sedan åt vi middag på idylliska Burger King. Därefter var vi tvungna att kolla in Gekås en snabbis. Jag ville absolut ha en kudde och mannen med. Så två kuddar med örngott, lite snask och spelade vi minigolf på kvällen och vi fick många glada skratt när den där lilla bollen flyger och hoppar lite överallt. Långt ut över banan och vidare många gånger. Eller varför inte en studs ner på marken utanför och tillbaka in på banan igen…va? Gills inte det? En promenad tog vi också, ner till sjön och runt hela området. Den riktiga shoppingen tog vi dagen efter, samma dag vi åkte hem. Jag gick nog runt där i cirka fem timmar, om inte mer med lunch inräknad. Barnen och mannen sprang in och ut. Mer om shoppingen senare.

Lite bländarprat: Nere vid sjön är det jättefint och jag övade på lite porträtt med objektivet EF 85mm f/1.8. Nu när jag sitter och redigerar fotona i datorn, som för övrigt inte behöver speciellt mycket redigering kan jag tycka,…så ser jag att jag blev lite för glad i bländaren. Kolla till exempel Emma här nedanför. Jag undrade vart fokus låg egentligen,…först trodde jag längs med örat någonstans men sedan såg jag att det är hennes hårstrån i luggen som har full fokus, resten är i periferrin typ! Klicka och förstora får ni se! Kanske inte helt optimalt för ett sånt här porträtt att ha fokus på hårstråna, men visst är det otroligt? Och om jag förstår rätt så skulle jag ha haft högre bländare än f/2 för att få mer av Emma skarp?…

Sedan kan jag tycka så här i efterhand att den nedersta närbilden på William skulle jag ha hållt fokus på hans öga, men den är fin så där med. Vad tycker ni? Alla foton förutom just den sista på William fick jag ljusa upp en del för att bli nöjd,…jag undrar om ett högre ISO hade hjälpt? ISO stod på auto så kameran valde det själv.

 


Bländartal f/2
Exponeringstid 1/400 sek
ISO 100


Bländartal f/2
Exponeringstid 1/640 sek
ISO 125


Bländartal f/2
Exponeringstid 1/640 sek
ISO 400
...

Alla foton tagna med Canon EOS 650d, EF 85 mm f/1.8 USM.

4 thoughts on “Vi campar dag 3(3)…och lite bländarprat

  1. Ja jag tyckte han blev fin med fokus där. Jag får också oftast ljusa upp bilderna en del. Kul att läsa om ditt bytesval av kamera. Vad gjorde du av din gamla kamera?Jag har 1100 d . Få se om jag vill byta kamera sen are när jag blivit duktigare. Bra tips om instagram. Jag har börjat använda bilderna till min Fb sida också. Kram Nilla

  2. Det är inte helt lätt att pricka rätt till 100 med skärpan med så stor bländare, men samtidigt blir det ju så himla läckert med riktigt kort skärpedjup. Problemet är väl oftast att man HAR satt skärpan rätt, men så ”vinglar” man till lite precis som man ska till att trycka av kameran – och så flyttar sej fokuset nån centimeter eller två utan att man märker det förrän efteråt… <:-) Men sånt där blir man bättre på ju mer man övar. Porträtt "vågar" jag mej sällan på med större bländare än 3,5 eller så. Fast då är jag ju ute efter att det ska vara skärpa i hela ansiktet osv. :-) Tror inte fotona hade blivit ljusare av ett högre ISO – det hade bara gjort din slutartid ännu snabbare. Tvärtom borde du ha en längre slutartid, för att släppa in mer ljus i kameran under exponeringen. Vilken programinställning har du fotograferat med? Om du har använt nån av dem som tillåter dej att använda exponeringskompensationen, så är det den inställningen du lättast fixar till mer eller mindre ljus med. :-)

  3. Uttryckte mej lite fel! Det blir ju inte MER ljus bara för att man har en längre exponeringstid – utan samma mängd ljus slilas in i kameran under en längre tid jämfört med en riktigt kort slutartid där ljuset snarare kastas in i kameran. Om du förstår hur jag menar!? :-)

  4. Öh… Jag förstår dej fullkomligt om du inte förstår alls vad jag menar!! ;-) Det här blev så rörigt så jag tror vi börjar om från början (om du vill, alltså!) när jag vet vilka programinställningar du vill/brukar använda dej av… :-)

Comments are closed.