Upp ett snäpp

Jag har länge velat byta upp mig till en annan kamera. Den kamera jag nu har är en Sony a300 med tillhörande allroundobjektiv. Den har jag haft mycket roligt med i fyra år, tar mycket bra foton och allroundobjektivet har jag haft nytta av. Det är nog objektivet jag kommer att sakna mest när jag säljer kameran. Ja, jag har faktiskt lagt ut en annons idag. Funderade på om jag skulle behålla objektivet då man kan få den att passa Sony Nex med en adapter. Men vi valde att sälja det.

Jag skulle vilja ha en lättare och mindre kamera som fortfarande är en systemare. Så vad passar bättre än till exempel en spegellös Sony Nex 5n. Lika bra att köra vidare på Sony också, och det är inget fel på dessa kameror.

Sony Nex (bra recensioner via länken) är en nätt kompakt systemare som dock saknar knappar för inställningar och en sökare. I nexen körs inställningar i menyer, men det kanske blir av en vana. Är rädd för att jag kanske kommer sakna sökaren när jag fotograferar. Filmar i HD.

I butik kände jag på en och provade klicka av ett par foton. Riktigt grym faktiskt och den lät inte så mycket. Nätt och diskret, i like!

Pentax Q är ännu mindre än Sony nexen och har en egen nish och kan göra mycket små objektiv. Dock verkar den inte passa handen lika bra som nexen. Men i och för sig så håller man ju både i kamerahuset och objektivet när man fotograferar.

Just denna har jag inte hållt i, men jag ska prova den också innan jag bestämmer mig.

10 thoughts on “Upp ett snäpp

 1. Vad spännande att köpa ny kamera. Jag har en Canon Powershot tror jag den heter. Är i alla fall ganska nöjd med den för de behov jag har. Fast…det är klart. En systemkamera med bra objektiv hade jag nog inte sagt nej till:-) Ska bli spännande att se vad du tycker om din nya!

  Kramar

  1. Jag tror vi har haft en sådan Canon Powershot, känns bekant. Den var helt okej.

 2. Hej!
  Jag känner inte min lilla nex tillräckligt bra än för att kunna ge en utförlig utvärdering. Men jag är ljud än så länge. Det var svårt att vänja sig att fota utan optisk sökare, men det går.
  Enda anledningen till att jag inte valde pentax q var för att den har en väldigt liten sensor = dålig ljusupptagning, och gillar man som jag att fota med kort skärpedjup så ska det visst knappt funka med en liten sensor.
  Sony nex är vad jag vet den enda kompakta systemkameran med lika stor sensor som en dslr.
  Lycka till med kameraköp!
  Kram

  1. Jag förstår att det tar tid att vänja sig vid att inte ha optisk sökare. Tack för tips om sensorn, har inte tänkt på det.

 3. Jag har provat båda och Nex är en helt annan klass än Q. V 20 i ICA kuriren kommer ett test av spegellösa som jag gjort, men antar du vill köpa nu :)

  1. Gr8! Den tänker jag läsa, får tidningen på jobbet. Tack Pierre!

 4. Det där med att inte kunna göra inställningarna via snabba knappar utan behöva gå in i menyerna och ”fippla” låter knöligt i mina öron – men det beror ju på om du brukar köra med manuella eller automatiska inställningar. Jag ändrar ju vanligtvis mina från bild till bild, så jag skulle nog inte kunna ha en sån kamera… Men förmodligen har den bra grundinställningar och då får man ju bra foton ändå – och att sensorn är stor är ju bland det viktigaste för bildkvaliteten. :-)

  Jag ska göra ett försök att sälja min lilla systemkamera till en bekants 13-årige son. Lyckas det så har jag ett ”startkapital” till inköp av ett nytt kamerahus. Har inte bestämt mej till hundra än vilken modell jag ska köpa – men det kommer så klart att vara en Canon så jag kan använda de objektiv jag redan har till min stora systemkamera.

  1. Jag använder ju både manuella inställningar och automatiska, jag är orolig för att just den biten gör mig besviken. Men jag ska invänta Icakuriren som Pierre tipsade om här. Svårt!

 5. Åh! Skoj med nya kamera. Jag vill ha den där lilla Nikon som tar bilder redan innan man tryckt ner knappen (som dom säger i reklamen).

Comments are closed.