Sätta gränser utan att kränka

Jag har läst en bok av Jesper Juul som heter ”Här är jag! Vem är du? ”. En bra och tänkvärd bok om närvaro, respekt och personliga gränser mellan vuxna och barn. Hur man som förälder kan tackla vardagens små konflikter på bästa sätt. Det är verkligen något som jag känner att vi behöver för de där små konflikterna uppstår ju titt som tätt.

Nu var det ett tag sedan jag läste den men det finns ett kapitel som heter ”Får föräldrar skälla på sitt barn”. För det första beror det på vad man menar med att skälla. Boken vill göra skillnad på utskämda och utskällda och på de ord som knyts till känslorna.

Jag själv mår jättedåligt när jag skällt på barnen, känner mig som världens sämsta just då och en lång stund efteråt. Men enligt boken tar inte barnen skada av att bli utskällda, de tycker inte om det självklart för det gör ju ingen, men det viktiga är att de inte ska bli utskämda.

Det finns fler böcker av Jesper Juul och jag har lånat ett par stycken på biblioteket. Bland annat ”Ditt kompetenta barn”. Ska bli intressant att läsa den nu. Gonatt…