Ram runt fotot

Det här är nytt för mig så jag ska göra så gott jag kan. Jag fick en fråga av en rar tjej som har bloggen HUSnrNIO, och hon undrar om jag gör ramen runt mina foton själv, och hur fotot får den där skuggningen som ser ut att böja till fotot.

Jag fotar alltid i raw-format med systemkameran och efter redigeringen är gjord så lägger jag till en ram. Ramen gör jag i photoshop på det här sättet (finns säkert andra vägar att gå):

Ram runt fotot

  • Tryck samtidigt på Ctrl+Alt+C eller välj i menyn bild – storlek på arbetsyta.
  • I rutan som kommer upp väljer ni ny storlek i ”procent”. Är fotot i vanligt format 10×15 så fyller ni i bredd 10 och längd 15. Välj ok. På det sättet så blir ramen lagom stor i förhållande till fotot. Tycker ni dock att den blir för tjock så väljer ni istället att göra ramen i pixlar istället för procent men då får ni plussa på valfritt antal på bredd och längd. Nedan har jag använt ram i procent.

 

Torkade trattisar

Skuggningen

Skuggningen som blir är ett val som finns i mitt wordpress-tema. Temat heter Elegant Grudge som jag hittat på nätet. I varje inlägg kan jag välja om jag vill ha skuggningen eller inte. Om jag gör ett foto enligt ovan och inte väljer skuggningen så kommer fotot ta över hela skärmen (om jag inte gjort den mindre förstås). Men väljer jag ”apply frames to all images” så komprimerar den fotot och lägger till den fina skuggningen bakom. Egentligen så behöver jag inte göra en egen ram med det här temat för när skuggningen läggs på blir det automatiskt en tunn vit ram runt fotot. Men jag vill ha bredare så jag gör den själv ändå.

Oj, det här kanske blev väldigt krångligt för er. Men jag gjorde ett försök, ni får fråga om ni inte förstår.

One thought on “Ram runt fotot

Comments are closed.